Header background

Aan de slag! Op date met jezelf

Katinka Schippers

05 februari 2024

leestijd 30 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  Deze keer spoort Katinka je aan om een datenight met jezelf te organiseren.

Tijd alleen geeft je ruimte om te groeien. Dus grijp deze dag aan om een afspraak met jezelf te plannen.

Leer jezelf kennen in 5 stappen

De ultieme vorm van zelfliefde is namelijk weten wie je bent. Want door te weten wie je bent en wat voor jou belangrijk is, kun je de beste keuzes maken voor zowel jezelf als je kind(eren). Maar hoe vaak sta je daar nu echt bij stil? In 5 stappen help ik (Katinka) je op weg!

Stap 1

Gooi een extra blok hout op het vuur, steek wat kaarsjes aan, trek je meest comfortabele outfit aan, pak een schrijfboek en pen erbij, zet lekkere muziek op en plof met een dekentje op de bank.  

Stap 2

Zet je telefoon op stil en zorg ervoor dat je het komende half uur niet gestoord wordt.  

Stap 3

Beantwoord de volgende vraag: Wat zijn jouw kernwaarden?  

Kernwaarden zijn jouw belangrijkste overtuigingen en standpunten. Ze vertellen wat jij écht waardevol vindt in het leven. Stel je een kompas voor en leg jouw kernwaarden daar omheen. Ze helpen je keuzes te maken die goed bij jou passen.  

Teken een kompas (zie voor inspiratie de afbeelding hieronder), kies acht waarden die het allerbest bij jou passen en schrijf ze bij jouw kompas. Hang je kompas ergens op waar jij hem dagelijks ziet. Bij mij hangt ie bijvoorbeeld op mijn badkamerspiegel. Iedere ochtend word ik herinnerd aan mijn waarden. En sta ik even stil bij wat ik die dag kan doen wat daar bij past.  

Hier zijn 35 voorbeelden van kernwaarden: 

Let op! Waarden krijg je mee op school, thuis en uit levenservaringen. Dit zijn slechts voorbeelden. Iedereen heeft unieke waarden. Wat is voor jou het belangrijkst? Dit kun je ook omschrijven in een paar zinnen en kies daarbij een woord wat voor jou de lading dekt als je hieronder niet iets vindt wat bij je past.  

 1. Eerlijkheid
 2. Integriteit
 3. Verantwoordelijkheid
 4. Respect
 5. Samenwerking
 6. Innovatie
 7. Betrouwbaarheid
 8. Moed
 9. Compassie
 10. Loyaliteit
 11. Onafhankelijkheid
 12. Flexibiliteit
 13. Doorzettingsvermogen
 14. Authenticiteit
 15. Empathie
 16. Duurzaamheid
 17. Creativiteit
 18. Vrijheid
 19. Geduld
 20. Tolerantie
 21. Solidariteit
 22. Gelijkheid
 23. Dienstbaarheid
 24. Discipline
 25. Openheid
 26. Zelfbeheersing
 27. Avontuur
 28. Nederigheid
 29. Waardering voor diversiteit
 30. Familie
 31. Liefde
 32. Gezondheid
 33. Veiligheid
 34. Vriendelijkheid
 35. Vrede

Stap 4 

Nu je jouw kernwaarden scherp hebt, is het goed om eens te kijken welke activiteiten je allemaal onderneemt die passen bij jouw waarden. Schrijf zoveel mogelijk dingen op zoals hobby’s, afspreken met vrienden, sporten, familie, werk enzovoorts. 

Stap 5

Teken een grote cirkel. De cirkel is een week. Verdeel de activiteiten over de cirkel. Bestudeer je cirkel en schrijf het antwoord op de volgende vragen op: 

- Besteed je genoeg tijd aan jouw kernwaarden? Aan wat je écht belangrijk vindt?  
- Wat ontbreekt er? 
- Wat is ervoor nodig om dat toe te voegen? 
- Welke kleine stapjes kun je maken om te komen tot een betere balans? 

Plan een nieuwe date!

Et voilá! Na dit afspraakje met jezelf heb je scherp waar jij de komende tijd aandacht aan kunt besteden. Komt er een moeilijke keuze op je pad? Pak je kompas en aantekeningen er weer even bij en wie weet heb je de keuze dan zo gemaakt! Plan ook alvast een nieuwe date met jezelf over zes maanden. Zet hem in je agenda met een herinnering en kom die afspraak met jezelf na. Er gebeuren dingen in het leven waardoor je waarden soms verschuiven. Doe deze opdracht dan gerust nog eens.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.