Header background

Grip op dagelijks leven

Voor jezelf en andere zorgen, op tijd op je werk zijn, je administratie op orde houden, je huis aan kant maken en je geldzaken op orde houden. Er is iedere dag genoeg te regelen om grip te houden op je leven.

Waar verlang jij op dit moment het meest naar? 

Of ga meteen aan de slag met een van de volgende artikelen

Aan de slag! Social media detox: tips om te ontstressen en te verbinden

We checken onze telefoons voortdurend, scrollen door onze feeds en vergelijken onszelf met anderen. Dit kan leiden tot stress, angst en een gevoel van leegte. Een sociale media detox kan een effectieve manier zijn om hier iets aan te doen.

Zo zit dat: Dit is positieve gezondheid

Depressie, angststoornis, diabetes of adhd: we plakken er vaak een label op. Maar ieder mens is uiteraard meer dan de ziekte of beperking die hij meedraagt.

Aan de slag! Video: Blijf gezond en kies bewust!

In deze video wordt uitgelegd hoe je gezonde gewoontes vol kunt houden, want dat is echt niet altijd makkelijk. Maar het kan wel, leer de tips en probeer ze!

Mijn verhaal: Niels over de impact van zijn burn-out

Niels heeft met een drukke baan, gezin met vier kinderen en een goed sociaal leven een druk bestaan. Hij krijgt paniekklachten en belandt in een burn-out. Hij deelt over de impact daarvan op zijn leven.

Aan de slag! Video: De kracht van onze hersenen

Onze hersenen bepalen grotendeels ons gedrag en daarmee onze leefstijl. Leer in de video hoe je je hersenen kunt trainen om gedrag aan te passen.

Aan de slag! Online training: Sociale angst overwinnen

Ken je dat gevoel van spanning op de eerste werkdag van je nieuwe baan of de spanning voordat je op date gaat? Deze spanning is heel normaal en helpt je om beter te presteren! Maar het kan ook zijn dat je te veel van deze spanning krijgt en je leven gaat beperken, dan kan betekenen dat je sociale angst hebt. In deze training helpen we je op weg om sociale angst aan te pakken!

Zo zit dat: Hoe herken je medische desinformatie op sociale media?

Op sociale media vliegen de gezondheidsadviezen je om de oren. Helaas is lang niet alle informatie te vertrouwen. Hoe herken je zogenaamde desinformatie?

Aan de slag! Online training: Self-care challenge

Wil jij beter voor jezelf zorgen? Deze training hebben we speciaal voor jou bedacht om je aan te moedigen beter voor jezelf te zorgen. Want als jij goed voor jezelf zorgt, zit je lekkerder in je vel!

Aan de slag! Online Training: Grip op je geld

Geldzorgen kunnen ontzettend vervelend zijn. Met deze online training helpen we jou een handje om grip te krijgen op je geld. Je leert onder andere hoe je leuke dingen kan blijven doen in moeilijke tijden!

Zo zit dat: waarom een goede nachtrust overdag begint

Een goede nachtrust is nodig om goed te functioneren. Terwijl jij slaapt, is je lichaam druk aan het werk. Tijdens je slaap herstelt zowel je lichaam als je brein. Zo kun je weer vol energie aan een nieuwe dag beginnen. Zo zit dat!

Aan de slag! Online Training: Een goede nachtrust

Last van slaapproblemen of word je vermoeid wakker? Deze gratis online training van GZ-Plein biedt jou een fijne nachtrust. Je leert meer over slaapproblemen en wat je kan doen om elke avond goed te slapen!

Aan de slag! Video: Hoe helpt je brein een gewoonte te veranderen?

Veel gedrag van ons gaat automatisch en is daardoor moeilijk te veranderen. Met behulp van ons slimme brein kunnen we minder gezonde gewoontes aanpassen. Kijk hiervoor de video!

Mijn verhaal: Zoë (18) en Finn (14) over stress en ontspanning

Een druk sociaal leven, school en een bijbaantje kunnen bij jongeren zorgen voor stress, prestatiedruk, hoge latten en diepe dalen. Zoë (18) en Finn (14) vertellen wat zij doen om te ontspannen en stress te verminderen.

Zo zit dat: Rust, reinheid en regelmaat

Waarom zijn rust, reinheid en regelmaat zo goed voor je? Lees waarom dit de succesfactoren zijn om lekkerder in je vel te zitten.

Aan de slag! Online Training: Stress de baas

Ben je het zat om je gestresst te voelen? Deze gratis online training van GZ-Plein helpt jou je stress de baas te worden. Je leert meer over stress (newsflash: het is niet alleen slecht voor je) en hoe daar mee om te gaan.

Podcast: Marieke van Driel over de kracht van een opgeruimd huis

Of je nu worstelt met chronische rommel of gewoon wat frisse opruimtips kunt gebruiken, deze podcastaflevering met opruimcoach Marieke van Driel zit boordevol praktische tips.

Podcast: Marieke Roskam over paardencoaching

In deze aflevering verkennen we wat paardencoaching inhoudt, voor wie het is, hoe paarden kunnen helpen bij het bewust worden van patronen, het doorgronden van diepgewortelde obstakels, en hoe deze ervaring kan leiden tot blijvende verandering in je leven

Mijn verhaal: Lois over haar herstel van alcoholverslaving

Lois begint met drinken tijdens haar puberteit. Tot een black out midden op straat haar doet beseffen dat ze alcoholist is. Herstel van haar verslaving is een weg van strijd en eenzaamheid. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Podcast: Yuna van den Adel over patronen doorbreken

In deze aflevering is Yuna van den Adel te gast. Als GZ psycholoog bij Viviq en haar eigen praktijk, legt ze uit wat belemmerende patronen zijn en hoe je deze kunt doorbreken.

Mijn verhaal: Anouk over haar dwangstoornis

Een dwangstoornis beïnvloedde jarenlang het leven van Anouk. Constant controleren doet haar angst niet afnemen, het neemt juist toe. Toch weet ze haar dwangmatig handelen te doorbreken. In de podcast in samenwerking met InTalk.

Mijn verhaal: Marvin over voluit leven voorbij je beperking

Door een zeldzame ziekte zou Marvin maar één jaar worden. Nu, 29 jaar later houdt hij zich bezig met politiek, sport, vrijwilligerswerk en zijn vriendin. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Mijn verhaal: Valerie (31) was verslaafd aan pijnstillers: 'Je vindt jezelf niet meer de moeite waard'

Valerie (31) raakte verslaafd aan pijnstillers die ze van de huisarts kreeg voor haar hernia. Het duurde jaren voor ze de grip op haar leven terug had. Nu helpt ze als ervaringsdeskundige, hypnotherapeut en met psychotherapie anderen.

Mijn verhaal: Marjo over eigenwaarde opbouwen na huiselijk geweld

Op het moment dat Marjo's man verbaal of fysiek agressief is, gaat zij ervan uit dat het haar schuld is. En dat het vanzelf wel overgaat. Inmiddels heeft ze veiligheid gevonden en leert ze op te komen voor wie ze is.

Mijn verhaal: Lois over haar herstel van alcoholverslaving

Lois begint met drinken tijdens haar puberteit. Tot een black out midden op straat haar doet beseffen dat ze alcoholist is. Herstel van haar verslaving is een weg van strijd en eenzaamheid. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Zo zit dat: hoe je goede voornemens wél volhoudt

Steevast hebben mensen vooral aan het begin van het jaar goede voornemens. Denk aan afvallen, meer sporten, stoppen met roken en sparen. 80 % van die goede voornemens sneuvelt al in de eerste maand. Met deze tips gaat jou dat niet gebeuren.

Zo zit dat: Wat als je iemand verliest waar je een band mee had?

Rouw gaat niet zozeer om wat je meemaakt, maar vooral hoe je er vervolgens mee omgaat, vindt rouwtherapeut Gertie Mooren. Zij helpt daarbij, maar vertelt ook hoe je er voor een ander kunt zijn.

Podcast: De pure kracht in jezelf ontketenen met Rianne de Jong

In de deze aflevering van Positieve gezondheid in jouw leven, gaat Kim de Bis in gesprek met Rianne de Jong, fotograaf en kunstenaar. Ze maakt met haar project Ware Helden een collectie foto's om zo de weergaloze powervrouw die in je zit te ontketenen.

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’

Ervaringsverhaal Melanie over mantelzorg

Mijn verhaal: Anouk over haar dwangstoornis

Een dwangstoornis beïnvloedde jarenlang het leven van Anouk. Constant controleren doet haar angst niet afnemen, het neemt juist toe. Toch weet ze haar dwangmatig handelen te doorbreken. In de podcast in samenwerking met InTalk.

Mijn verhaal: Esther (32) dronk te veel, nu inspireert ze anderen om voor alcoholvrij te kiezen

Esther ten Hove dronk geregeld zoveel, dat ze dagenlang last had van katers. Tot ze in 2019 besloot het roer compleet om te gooien en voor alcoholvrij te gaan. Nu inspireert ze anderen om ook voor 0.0 te kiezen.

Zo zit dat: Waarom er niks mis met je is als je het moederschap niet altijd leuk vindt

Voor het eerst moeder worden, het is niet niks. Eén op de vijf vrouwen kampt met psychische klachten rondom deze levensveranderende gebeurtenis. Psycholoog Mirjam Meek helpt jonge ouders in haar praktijk en schreef er een boek over.

Mijn verhaal: Wesley kon nauwelijks rechtop zitten, nu inspireert hij met zijn gezonde leefstijl

Ondanks de zenuwziekte die Wesley (39) heeft, is hij koning in positief denken, werkt hij liggend én motiveert hij anderen met zijn gezonde leefstijl. ‘Neem zelf de regie over je gezondheid.'

Waarom rust er nog een taboe op mentaal ziek zijn?

Ondanks dat er een heleboel initiatieven zijn om het taboe rondom mentaal ziek zijn te doorbreken, wordt er nog steeds niet veel over gepraat. Bijna iedereen zit toch wel eens niet lekker in z'n vel? Waarom praten we daar dan niet open over?

Podcast: De pure kracht in jezelf ontketenen met Rianne de Jong

In de deze aflevering van Positieve gezondheid in jouw leven, gaat Kim de Bis in gesprek met Rianne de Jong, fotograaf en kunstenaar. Ze maakt met haar project Ware Helden een collectie foto's om zo de weergaloze powervrouw die in je zit te ontketenen.

Wanneer maak jij tijd voor jezelf?

Mijn verhaal: Kim (32) had last van sociale angst en zette zélf de knop om: ‘Ik wil mezelf niet meer kwellen’

Sociale angst en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hielden Kim de Bis jarenlang in hun greep. Tot in één keer het kwartje viel. Van een bang meisje dat contact met anderen uit de weg ging, veranderde Kim in een zelfverzekerde film- en podcastmaker.

Mijn verhaal: Femma en Stefan over hun samengestelde gezin met 4 pubers

Femma Roschar en Stefan Nortier hadden nooit bedacht een groot gezien te hebben. Maar met elk kinderen uit een eerdere relatie vormen ze nu samen een druk gezin met vier pubers. Op GZ-Plein delen ze hun verhaal.

Mijn verhaal: Merijntje komt er als volwassene achter dat ze autisme heeft en schreef er een boek over

Merijntje Betzema heeft autisme. Maar ze is ook moeder, partner, wereldverbeteraar en grafisch ontwerper. In haar boek Zee van ruimte vertelt ze hoe het is om in de huidige maatschappij te leven met autisme.

Antwoord op jouw vraag over het hebben van een huisdier

In de rubriek "Antwoord op jouw vraag" beantwoordt psycholoog Mirre Balke deze keer de vraag van Fadoua: Klopt het dat een huisdier je helpt gelukkiger te worden?

Mijn verhaal: Hoe is het om te leven met iemand met angst en dwang? Thea helpt andere naasten

Hoe ga je ermee om als je geliefde of je kind kampt met dwang of angst? Thea van Bodegravens leven stond jarenlang in dienst van de stoornissen van haar man en kind.

Zo zit dat: Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

De lente staat voor de deur. Tijd voor een grote schoonmaak. Want een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd, wordt gezegd. Redacteur Rosanne zoekt uit hoe dit precies zit en verzamelde opruimtips.

Zo zit dat: Leren verbinden begint in de schoolbanken

Kinderen en jongeren brengen een groot deel van hun week op school door. Door een sterke verbinding tussen leerlingen onderling en met de school kunnen leerlingen groeien en hun batterij opladen. Hoe kun je als ouder helpen?

Antwoord op jouw vragen over ontspannen op het werk

We stellen expert Geertine Drost 5 vragen over ontspannen op je werk. Geertine is Arbo coördinator “gezond, veilig en prettig werken” bij Rooyse Wissel. Ze introduceerde daar de werkplekmeditatie voor beeldschermwerkers.

Aan de slag! Op date met jezelf

Het zal je vast niet ontgaan zijn Valentijnsdag komt eraan. Grijp deze kans aan om een afspraak met jezelf te plannen. De ultieme vorm van zelfliefde is namelijk weten wie je bent. In 5 stappen helpen we je op weg.

Ga op micro-avontuur met tips van de GZ-Plein redactie

Een spontaan uitstapje of micro avontuur is een van de manieren om sombere gevoelens achter je te laten. Even de boel de boel laten, opladen en met hernieuwde energie weer thuis komen. Ofwel: op een micro-avontuur gaan.

Slimme tips om goedkoper vakantie te vieren

Een verre reis of lange vakantie kan aardig oplopen in de kosten. Maar er even tussenuit gaan, hoeft niet de wereld te kosten. Met deze budget reistips nemen we je alvast wat zoekwerk uit handen.

Zo zit dat: financieel coach Ineke over financiële stress

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de huishoudens in Nederland moeite heeft met rondkomen. Dat kan flinke zorgen geven. Ineke Jochemsen geeft tips om financiële stress onder controle te houden.  

Zo zit dat: mediagebruik van kinderen, hoe ga je daar als ouder mee om?

Als ouder ben jij de belangrijkste influencer van je kind. Je kind kopieert al jouw gedrag. Dus ook je gebruik van schermen en media. Met deze tips weet je hoe je daar als ouder mee om kunt gaan.

Ouders bezorgd over mentale gezondheid kinderen: praten helpt!

70% van de ouders maakt zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. De invloed van sociale media, pesten en de prestatiedruk. Erover praten met je kind helpt, maar hoe doe je dat?

Met meer geduld omgaan met je kinderen

Rust bewaren bij kinderfrustraties: Tips voor ouders.

Podcast: ouderschap en spraak-/taaluitdagingen

In deze aflevering praat podcastmaker Kim de Bis met Karin Derks, logopedist en stottertherapeut. Ze kaarten aan hoe je als ouders je kind kunt helpen bij spraak-, taal- en stotteruitdagingen.

Column - De loyaliteitsbril

Team - Mantelzorg

5 Vragen over het Puberbrein

Uitgezocht - Laat vallen die ballen!

Pubergedrag, anders vasthouden

Thuis - Hand in hand met PTSS

Podcast: ex-verslaafde Sander over zijn weg naar herstel

Sander Hofstaetter is ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving. In deze podcastaflevering gaan we het aan de hand van zijn verhaal hebben over verslaving en hoe je daar als naasten mee om kan gaan.

Opvoeding en de onzichtbare ondertiteling van je gevoel

In gesprek met Ineke Jochemsen over verminderen geldzorgen

Ineke Jochemsen is financieel coach en trainer op het gebied van budgetcoaching, schuldhulpverlening en vroegsignalering. Wij vroegen Ineke hoe je geldzorgen en financiële stress kunt verminderen.

Geld als middel, niet als doel

Mama houdt alle ballen in de lucht

It’s all in the family

Tijd managen: controleer je dag

Orde in je huis, orde in je hoofd

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de GZ-Plein nieuwsbrief!

Naast Kijkwijzer is er nu ook een Gamewijzer

Roblox, Fortnite, Brawl Stars en Among us zijn namen die je als je kinderen hebt ongetwijfeld weleens aan de keukentafel hoort. Het zijn razend populaire games die door veel kinderen worden gespeeld. Om ouders meer kennis te geven over de spellen heeft Kijkwijzer de Gamewijzer gelanceerd.

Verslaafd aan drank en drugs: hoe Theo weer grip op zijn leven kreeg

Stappenplan tegen financiële stress

Acht haalbare gewoontes

Ervaringsverhaal Stella over het leven in armoede

Online training: minderen met alcohol

Drink jij wel eens een borrel? Geen probleem maar (te) veel alcohol is slecht voor je. In dit artikel start je met een online training om te minderen met alcohol.

Online training: dagstructuur

Heb je moeite met het structureren en invullen van je dag? Dan kan de online training in dit artikel je helpen. Je brengt in kaart hoe je je dag wil indelen, wat je anders wil doen en oefent met het opstellen van een weekplan.

Online training: mijn dagboek

In dit artikel lees je hoe je deel kan nemen aan de online training: mijn dagboek. In onze drukke levens maken we maar weinig tijd vrij om aan onszelf te vragen hoe het gaat. Herken je dit? Lees dan snel verder.

Online training: wonen

Hoe je woont is een belangrijk deel van je leven. In dit artikel vindt je de online training: wonen. In deze training lees je waar je tijdens je zoektocht allemaal aan moet denken.

Online training: vrije tijd

Vrije tijd is de tijd die we kunnen besteden aan ontspanning. De online training: vrije tijd geeft je tips over hoe je veranderingen in de hoeveelheid vrije tijd die je hebt kunt aanpakken.

Online training: plannen

In dit artikel vindt je de online training: plannen. Deze online training biedt je de mogelijkheden om naar jou planvaardigheden te kijken.

Online training: opnieuw in balans

Ben jij of ken jij iemand die op de een of andere manier uit balans is geraakt? Lees dan snel verder hoe jij door middel van de online training jezelf of een ander kan helpen.