Header background

Valentijn: de dag van de liefde begint bij jezelf

Mirre Balke

14 februari 2022

leestijd 3 minutenValentijnsdag staat in het teken van liefde. Het is de dag waarop je je geliefde extra aandacht geeft met een lief gebaar zoals een bos rozen of een romantisch etentje. Niet iedereen heeft een relatie en of je nou vrijgezel, getrouwd bent of een open relatie hebt: voordat je liefde aan een ander kunt geven, moet je eerst van jezelf kunnen houden.
Maar hoe doe je dat?!
Hieronder zeven tips naar meer zelfliefde.


Wat is zelfliefde?

Zelfliefde betekent dat je van jezelf houdt zoals je bent. Je accepteert je kwaliteiten maar ook je minder sterke kanten. Misschien baal je er wel eens van dat je vaak te laat komt of zou je wat fitter willen zijn, maar de kunst van zelfliefde is juist dat je jezelf helemaal neemt zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. Hieronder volgen zeven tips naar meer zelfliefde.

1. Stop met zelfkritiek

Mensen hebben de neiging om kritisch naar zichzelf te kijken. Probeer eens stil te staan bij die momenten en pas die negatieve gedachtes aan naar positieve gedachtes. Je kunt elke keer één gedachte uitkiezen en die omdraaien. Sta bijvoorbeeld niet stil bij de dingen die je nog niet hebt gedaan maar die je wel al hebt gedaan. Morgen weer een nieuwe dag!

2. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is ook een hele belangrijke vorm van zelfliefde. Denk eens na over waar je blij van wordt en waar je je goed bij voelt. Plan tijd in voor je hobby, kook uitgebreid voor jezelf of neem een bad. Probeer in ieder geval regelmatig een momentje voor jezelf te nemen. Dan zit je beter in je vel en wordt de zelfliefde ook makkelijker.

 

3. Wees je eigen ideale partner

Sta stil bij welke eigenschappen je bij je (toekomstige) partner belangrijk vindt. Je kunt denken aan karaktereigenschappen, kwaliteiten en wat je zoekt in een partner. In hoeverre heb jij zelf deze eigenschappen en komt dit overeen met elkaar? Dit betekent overigens niet dat je een kopie moet worden van je (toekomstige) partner, maar het kan wel zelfinzicht geven. En laat dat dan weer bijdragen aan jezelf te nemen zoals je bent.


4. Zorg goed voor anderen

Dagelijks lief zijn voor anderen kan ook bijdragen aan meer zelfliefde. Het geeft je een goed gevoel en daarmee kunnen de strenge oordelen over jezelf de deur uit. Het is uiteindelijk allemaal liefde en of je dit nou aan een ander geeft of aan jezelf, maakt dan niet uit. Het komt op hetzelfde neer: liefde!


5. Ontvang wat je geeft

Waarschijnlijk weet je heel goed hoe je een ander liefde geeft. Als je vriend of vriendin het moeilijk heeft, probeer je zonder problemen de ander weer een goed gevoel te geven over zichzelf. Maar als je anderen neemt zoals ze zijn, mag je jezelf dat ook gunnen. Probeer de rollen om te draaien en je de liefde die je de ander geeft, ook zelf te geven.

 

 

6. Positieve woorden

Bedenk drie positieve woorden die je bij jezelf vindt passen en zeg deze elke ochtend als je opstaat hardop tegen jezelf. Dan begin je de dag positief en hoe langer je dit volhoudt, des te meer je de woorden gaat geloven en voelen. Je kunt de positieve woorden ook op je spiegel schrijven en het hardop uitspreken voor de spiegel. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben mooi, lief en sterk.’


7. Vergeef jezelf en anderen

Door te vergeven, word je zachter en creëer je meer liefde en acceptatie. Overwin je angst en ga dat moeilijke gesprek aan met degene die je heeft gekwetst. Probeer stil te staan bij de emoties die je voelt en laat ze binnen komen. Dit is misschien niet makkelijk, maar je zult merken dat je hiermee ruimte creëert want je gevoelens mogen er zijn.


Conclusie

Het kan een uitdaging zijn om meer van jezelf te houden en jezelf te nemen zoals je bent, inclusief je imperfecties. Probeer deze te omarmen in plaats van af te keuren en je zult merken dat het gaandeweg makkelijker wordt. Bovenstaande tips kunnen je een handje helpen en zie in wat voor mooi persoon je bent, gun jezelf die rijkdom!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees8 minuten

Mijn verhaal: Daniëlle heeft dagelijks buikpijn maar laat dat haar leven niet bepalen

Chronisch zieke Daniëlle Verweij (24) is fitnesstrainer en voedingsconsulent: ‘Ik laat ziekte niet mijn leven bepalen’. In plaats daarvan specialiseerde ze zich in gezondheid: om zichzelf en anderen te kunnen helpen.

Doen30 minuten

Aan de slag! Online Training: Een goede nachtrust

Last van slaapproblemen of word je vermoeid wakker? Deze gratis online training van GZ-Plein biedt jou een fijne nachtrust. Je leert meer over slaapproblemen en wat je kan doen om elke avond goed te slapen!