Header background

Vaatje van liefde: heb jezelf lief

Jolienne Custers

26 maart 2022

leestijd 2 minuten

 

Houden van jezelf, dat klinkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat lief zijn voor jezelf? luisteren naar wat je echt nodig hebt? Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor er een patroon is ontstaan om er meer voor anderen te zijn en jezelf ergens op de laatste plek te zetten. Iets wat je goed laat voelen; er zijn voor anderen, je aanpassen zodat anderen het fijn hebben. Proberen de leegte te vullen met het geven van liefde maar eigenlijk weinig liefde terug voelen. Het vaatje van liefde wat we allemaal nodig hebben dat gevuld moet worden raakt langzaam leeg. En er is maar één persoon die hem echt kan vullen en dat ben je zelf.

Is je vaatje leeg?

Je vaatje van liefde vullen door veel liefde te geven trekt jezelf leeg. Hoeveel je ook investeert, je krijgt altijd te weinig terug. Je gaat je steeds meer minderwaardig voelen, het gevoel krijgen niet de moeite waard te zijn. En raakt hier uiteindelijk in alles van overtuigd. Heb jij ook wel eens dat gevoel? ‘Ik ben niet de moeite waard’, ‘ik blijf maar geven ik krijg niets terug’. Negatieve gedachten bekruipen je steeds vaker. Gedachtes als; ‘ik kan het niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’. Waardoor je steeds vaker denkt; ‘laat maar’, je dingen gaat uitstellen of je terug gaat trekken. Door je gedrag en gedachten krijg je steeds vaker weer die bevestiging dat je niet de moeite waard bent.


Ergens diep van binnen weet je heus wel dat je de moeite waard bent, dat je een mooi mens bent, met allerlei kwaliteiten. Zijn mensen dol op je. Alleen kun je dit zelf nog moeilijk zien. Je vaatje van liefde voelt leeg, waardoor verdriet en pijn de overhand nemen. Wacht niet meer tot anderen je vaatje gaan vullen, jij kan dit zelf vullen!! Zoals het oude gezegde verteld; je kan pas echt van iemand houden als je van jezelf houdt! Pas als jij je vaatje van liefde zelf kan vullen, ben je niet meer afhankelijk van de liefde die anderen je geven of die jij aan anderen geeft! Heb jezelf lief.

Herken de signalen

Wat maakt je vrolijk en blij? Wat geeft je energie? Geef dat aandacht. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook dat fijne gevoel. Al is het maar voor heel even, geef het tijd om te groeien. Een plantje kan ook alleen maar groeien met de verzorging die hij nodig heeft, dus waarom zou dat hierin anders zijn?

Kijk eens kritisch naar je gedachten, wat zeggen zij eigenlijk? Welk oordeel komt er vaker terug? En wanneer steken zij meestal de kop op? Aha… probeer een alarmbel voor jezelf te creëren… want ja hoor daar zijn die ‘monsters’ weer. Je gedachten kunnen zo hard hun best doen om vooral negatief te zijn. Bedenk je vooral dat gedachten niet de werkelijkheid zijn, niet altijd belangrijk zijn, geen bevelen zijn en niet altijd wijs zijn. Je hoeft niet automatisch hun advies op te volgen. Ze kunnen je niet echt kwaad doen, alleen als je gelooft dat ze dat kunnen!

Vul je vaatje van liefde weer

Soms gaat het best wel aardig, maar er zijn ook momenten dat je gevoel en gedachten alles behalve positief zijn. Geniet van de momenten die fijn en goed zijn en zodra je je rot voelt, blijf dan doen wat belangrijk voor je is. Gedachten kunnen zo sterk zijn dat ze je gevoel bepalen. Alles wat er in je hoofd zich afspeelt geeft je een bepaald gevoel. Daarom is het belangrijk om van een afstandje te kijken naar wat er in je hoofd zich afspeelt. En te zien dat het maar gedachten zijn, of dat het maar plaatjes zijn. Zodat je deze gekleurde bril ook weer af kunt zetten en de grip op je gevoel daarmee terug kan krijgen. Want het hebben van deze gekleurde bril wil niet zeggen dat je er daadwerkelijk doorheen moet kijken. Het is een soort van boemerang. Zodra je hem probeert weg te gooien zal hij weer terug op je neus belanden. Maar wanneer je hem bewust afzet en vasthoud komt er ruimte. Je bedankt je hersenen voor het verhaal, je laat het er zijn, zonder er tegen te vechten of er naar te luisteren. Je kan steeds makkelijker focussen op dat wat belangrijk voor je is. Je zal makkelijker weer andere dingen kunnen zien en ervaren. Zodat jij je eigen vaatje met liefde kan vullen!

Succes!

Bron

eigen ervaring als psycholoog
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.