Header background

Wie geef jij wel eens een kus of knuffel?

Karlijn Allewijn

06 juli 2022

leestijd 2 minuten

 

Wie geef jij wel eens een dikke kus of knuffel? Knuffels, kusjes, een schouderklopje, een aai over je bol, een arm om je heen, het is een gebaar van liefde naar de ander. Heel leuk, lief en schattig, maar wat is hier nou eigenlijk het nut van?

Evolutionair gezien was fysieke affectie heel nuttig. Fysieke affectie zorgt namelijk voor verbinding met anderen, wat vroeger nodig was om binnen een groep te blijven. Dit was belangrijk voor je overlevingskans en voortplantingskans. Tegenwoordig hebben we dit niet meer perse nodig om te overleven en voort te planten, maar wat is er dan biologisch gezien wel het nut van?

Medicijn tegen stress en ziekte?

Uit onderzoeken blijkt dat fysieke affectie werkt als een ‘’stressbuffer’’. Dit wilt zeggen dat je lichaam rustiger kan blijven in stressvolle situaties. In een experiment moesten deelnemers een speech uitvoeren voor een publiek. Voorafgaand aan de speech werden de deelnemers in twee groepen gesplitst. De ene groep mocht  voor tien minuten de hand van hun partner vast houden en elkaar een dikke knuffel geven voordat de speech begon, de andere groep had geen fysiek contact met hun partner. Tijdens de speech werd de bloeddruk en hartslag van de deelnemers gemeten. De groep met het fysieke contact had duidelijk een lagere hartslag en lagere bloeddruk.


Deze verlaagde stress reactie heeft te maken met het hormoon oxytocine. Dit hormoon wat in de volksmond ‘’het knuffelhormoon’’ wordt genoemd,  komt vrij bij fysieke affectie zoals bijvoorbeeld kussen en knuffelen. Dit hormoon stimuleert rust en dempt lichamelijke stress reacties.

Naast het feit dat fysieke affectie stress verlagend werkt heeft het nog meer voordelen. Het heeft namelijk ook een positieve invloed op ons immuunsysteem, kwaliteit van slaap en mentale gezondheid.

Actie

Zoals je hierboven hebt gelezen is het geven van een knuffel, kus, schouderklopje, aai over de bol en ga zo maar door, niet alleen leuk, lief en schattig, maar heeft het biologisch gezien ook tal van positieve effecten! Dus ik zou zeggen geef die vriendin, vriend, buurman, collega, kind of wie dan ook eens een goeie dikke knuffel of kus! Het kan wonderen doen! 


Bron: pubmed.nl
Auteur: Karlijn Allewijn
juli 2022

Bron

pubmed
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Seks is gezond

Vaatje van liefde: heb jezelf lief

Gelukkiger door gezonder te eten?