Header background

Seks is gezond

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 3 minuten

 

De meeste mensen vinden het hebben van seks lekker en belangrijk. En dat het goed is voor je relatie, zijn de meeste mensen ook wel met elkaar eens. Maar wist je dat het hebben van seks gezond is?

 

De voordelen van het hebben van seks

Verschillende onderzoeken hebben hebben aangetoond dat het hebben van seks (met jezelf of een ander) positief effecten heeft op je gezondheid. 

  • Seks ontspant en verlaagt de bloeddruk. Het zorgt ervoor dat je beter met stress om kan gaan.
  • Seks is goed voor je weerstand. 
  • Seks is een work-out: je verbrandt calorieën en traint je spieren.

 

  • Seks is goed voor je hart: het voert je hartslag op. Daardoor gaat je bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op je hart en bloedvaten. 
  • Tijdens seks maak je oxytocine aan, het zogenaamde ‘knuffelhormoon’. Daardoor voel je je meer verbonden met je partner. Ook zou het hormoon je socialer, trouwer en minder bang maken. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking, en helpt daardoor bij het slapen. 
  • Seks verzacht pijn. Dat komt door de productie van endorfine, een stof die pijn onderdrukt en je een fijn gevoel geeft. 
  • Seks vermindert de kans op prostaatkanker bij mannen. 
  • Seks helpt bij incontinentieproblemen bij vrouwen, door het trainen van de bekkenbodemspieren.

 

Tips voor een fijn seksleven

Ook al is seks gezond en lekker, het kan ook voor perikelen zorgen. Vreemdgaan is een bekend relatieprobleem. Tussen partners kan er verschil in behoefte aan seks zijn, of andere verlangens. Experts adviseren in dat geval dat het belangrijk is dat je van jezelf en elkaar weet waar de behoefte ligt. Wat vind je opwindend? Wat helemaal niet? Ontdek dit en bespreek het met elkaar. Als je weinig zin hebt in seks, is het belangrijk op zoek te gaan naar seksuele prikkels. Door je aandacht te richten op seks, ontstaat de zin vaak vanzelf.
En onthoud: een goed seksleven gaat er niet om hoe vaak je seks hebt, maar om hoe jij en je partner de seks waarderen. Dat je er allebei van geniet, is het belangrijkste!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Vijf tips om aan je 30 minuten beweging per dag te komen

Drie keer snel minder stress

Kennis of vriend – wat is het verschil?