Header background

Waarom je dromen najagen?

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 3 minuten

 

Het najagen van je dromen draagt bij aan het ervaren van zin in het leven. Je doet wat jouw bestaan betekenis en extra glans geeft, en dus de moeite waard maakt. Het draagt bij aan jouw geluk. Maar waarom eigenlijk?


Motivatie

Als je je droom of ideaal nastreeft, ben je daar elke dag mee bezig. Je leert nieuwe kennis en vaardigheden, en je leert nieuwe mensen kennen. Prikkelt je, houdt je gemotiveerd en verrijkt je.

 

 

Geeft richting

Als je een bepaald levensdoel hebt, ga je dat met een plan stap voor stap proberen te behalen. Dit kan gaan over grotere dingen, zoals je carrière. Maar ook in kleinere, meer dagelijkse dingen kan een doel zitten, zoals het opknappen van een kamer in je huis. Je gaat ervoor en spant je ervoor in. En dat geeft richting aan je dagelijks leven.

 

Sterke focus

Als je weet wat jouw leven zin geeft, de moeite waard maakt, richt je daar je aandacht op. Het helpt je bepalen wat je wel en niet belangrijk vindt. Waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Vind je het belangrijk? Dan ga je ervoor. Zo niet? Dan verdoe je daar je tijd ook niet aan.

Zelfvertrouwen

Als je je doelen behaalt, geeft dat een goed gevoel. Het streelt je ego en uiteraard draagt dat bij aan je zelfvertrouwen. Je leert wat je in je mars hebt. En zit het even tegen? Dan helpt dat zelfvertrouwen je om door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten.

Versterkt sociale contacten

Als je je dromen najaagt en doelen behaalt, geeft dat een goed gevoel. En dat gevoel wil je delen met je familie en vrienden. Dat versterkt de band. Maar ook tegenslagen delen met anderen, zorgt ervoor dat je kunt blijven doorzetten.

Na regen komt zonneschijn

Zinvol leven maakt je positiever. Door je dromen na te jagen en hieraan vast te houden, leer je omgaan met tegenslagen. Als je vastberaden blijft, ga je leren dat je na een tegenslag de draad weer op kunt pakken. Na regen komt zonneschijn!

Oplossingsgericht

Als je een doel hebt in je leven, dan ga je daarvoor. Je zet doelgericht stappen in die richting. Als je een probleem tegenkomt, laat je je daardoor niet tegenhouden. Je zoekt een oplossing en blijft volhouden.


Bevordert een goede gezondheid

Als je je doelen nastreeft, dan weet je dat je dat het best kunt als je lichamelijk en fysiek fit bent. Als je goed in je vel zit. Daarom eet je gezond en gevarieerd, sport je geregeld en neem je de tijd om te ontspannen. En zo help je jezelf gezond te leven. Win – win dus!

Maakt je gelukkiger

Het hebben van een doel, droom of ideaal, geeft je leven zin. Het geeft je een goed gevoel en energie, het maakt je gelukkiger. Het helpt je grenzen verleggen, draagt bij aan mooie ontmoetingen en nieuwe ervaringen. Je leert ervan en het boost je persoonlijke ontwikkeling. 


Het najagen van je dromen kan je zoveel opleveren! Dus ontdek jouw doel en ga ervoor! 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De vier pilaren van een betekenisvol leven

De kracht van Acceptance and Commitment Therapy?

Spijt op je sterfbed?