Header background

Spring is in the air!

Susanne Vlek

Mirre Balke

21 maart 2022

leestijd 2 minuten


De lente is begonnen! In het speciaal- en basisonderwijs gaat de start van de lente gepaard met de Week van de Lentekriebels. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Waarom deze timing? Wat is eigenlijk de relatie tussen de lente en seksualiteit? Leidt de lente echt tot meer ‘kriebels’ of beelden we ons dat maar in? In dit artikel leggen we uit wat die 'kriebels' zijn in ons lichaam. Wil je meer weten over de Week van de Lentekriebels op basisscholen? Lees dan (artikel Lentekriebels)

Here comes the sun

In de lente worden de dagen langer en schijnt de zon vaker. En dat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Naast dat deze vitamine goed is voor je botten, toont wetenschappelijk onderzoek ook aan dat vitamine D een positieve invloed heeft op je humeur. Het zorgt namelijk voor meer productie van serotonine, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd.

Nog een hormoon

Door langere dagen en mooier weer, beweeg je in de lente meer. Je loopt vaker of pakt sneller de fiets dan dat je de auto neemt. Je gaat lekker aan de slag in de tuin of onderwerpt je huis aan een grote schoonmaak, waar je in dit artikel meer over kunt lezen over hoe dit bijdraagt aan een opgeruimd hoofd. Ook merk je misschien dat je in de lente meer zin krijgt om te gaan sporten. Je gaat bijvoorbeeld meer hardlopen of bootcampen om je lichaam klaar te maken voor de zomer. Doordat je meer energie hebt, doe je vaak meer leuke dingen en maakt je lichaam het stofje dopamine aan. Dit is ook een hormoon waardoor je nog meer motivatie en blijheid ervaart.

Pak die zonnestralen!

Daarnaast helpt het als je in de ochtend al even naar buiten gaat en vitamine D opneemt. Dit draagt namelijk bij aan een gezond dag- en nachtritme. Wanneer je 's ochtends je lichaam blootstelt aan de eerste zonnestralen, geef je je lichaam meteen bij het opstaan een boost van vitamine D. Dit brengt het slaaphormoon melatonine omlaag. Hierdoor voel je je meteen fris en fruitig en zal je merken dat je 's nachts beter slaapt.

Optelsom

Een beter humeur + meer energie + een algeheel gelukkiger gevoel door meer beweging = meer zin in seks. Dus ja, lentekriebels bestaan! Deze relatie tussen meer zonlicht, waardoor de verandering in de hormoonhuishouding, en een hoger libido blijkt overigens vooral voor vrouwen te gelden. Bij mannen is de hormoonhuishouding minder onderhevig aan veranderingen in de hoeveelheid zonlicht.

Maar ook mannen ervaren in de lente vaak een hoger libido. Dit heeft ermee te maken dat mannen over het algemeen visueel zijn ingesteld. En mensen dragen in de lente minder kleding en laten daardoor meer van hun lichaam zien, wat de hersenen van mannen triggert. Het testosteronniveau bij de man stijgt, waardoor zijn libido stijgt.

Kortom, het verhaal over seksualiteit begint niet zomaar bij de bloemetjes en de bijtjes… Geniet van de lente!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Seks is gezond

Gelukkiger door gezonder te eten?

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!