Header background

Ontdek jouw ikigai

Frieda Zieleman

23 november 2021

leestijd 2 minutenOp het Japanse eiland Okinawa wonen relatief gezien veel actieve en gezonde ouderen. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe het kan dat mensen hier zo oud worden. Het heeft te maken met de voeding en het klimaat, maar óók met de levensinstelling van deze Japanners. Ze hebben namelijk hun ikigai gevonden! 


Iki…wat?

Het Japanse woord ikigai laat zich het best vertalen als ‘dat wat richting geeft aan je bestaan’. De reden dat de ouderen op Okinawa zo actief (en daarmee zo gezond) blijven, is dat ze elke dag een doel hebben om hun bed uit te komen. Als je je ikigai hebt gevonden, wil en hoef je nooit met pensioen. 

Vind jouw ikigai

Het goede nieuws is, dat ook jij je ikigai kunt vinden. Stel jezelf daarvoor vier vragen:
1. Waar hou ik van?
2. Waar ben ik goed in?
3. Wat heeft de wereld nodig?
4. Waarvoor kan ik worden betaald?

 

Beantwoord alle vragen schriftelijk en kijk of er een antwoord is dat bij meerdere vragen terugkomt. Is dat het geval? Dan is dat je ikigai! Anders gezegd: je ikigai bevindt zich op de plek waar deze vier segmenten van je leven elkaar overlappen.


Vragen stellen

Springt er niet één antwoord duidelijk uit, begin dan met de vraag waar je blij en gelukkig van wordt. En bedenk vervolgens of het mogelijk is om dat in te zetten voor de wereld en er geld mee te verdienen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld vragen stellen als: ‘Wat deed ik als kind het liefst?’, ‘Wie bewonder ik en waarom?’ ‘Waar krijg ik vaak complimenten over?’ en ‘Wat is mijn grootste talent?’. Voorbeelden van ikigai zijn: zorgen voor anderen, anderen inspireren of creatief bezig zijn.

Rol in je leven

Heb je ontdekt wat jouw ikigai is? Vraag je dan af hoe je ikigai een grotere rol kan spelen in je leven. Dat betekent niet dat je meteen je hele leven moet omgooien. Bekijk bijvoorbeeld eerst eens hoe je je ikigai meer zou kunnen verweven in je huidige baan. Zo wordt het elke dag een beetje makkelijker om je bed uit te komen!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.