Header background

Voluit leven

Yuna van den Adel

17 februari 2022

leestijd 2 minuten

 

 

Veel mensen ervaren hun leven als niet geheel bevredigend. Dit in tegenstelling tot het beeld van onze tijdsgeest dat gelukkig zijn zowel haalbaar als normaal is. Mogelijk herken je de gedachte: ‘als dit of dat net even anders zou zijn, dán kan ik gaan genieten’. Deze gedachte kan, zonder dat je dit door hebt, ervoor zorgen dat je altijd iets blijft najagen wat er nu niet is. En laat dat nou net ongelukkig maken ;). Een interessante tegenhanger voor deze gedachte kan zijn: is het werkelijk nodig om alles te hebben zoals je wenst of is voluit leven ook mogelijk mét alles wat niet perfect is in ons huidige leven?  

 

 

 

Streven naar geluk

Een vol leven bestaat uit een leven vormgeven waarin zowel de mooie als de moeilijke kanten van het leven een plek hebben. Juist die pijnlijke kanten van het leven kunnen ons verleiden tot de strijd aangaan: door gevoelens weg te drukken, hard te werken aan (zelf)verbetering, of te streven naar anders, meer en beter. Dit streven gaat vaak gepaard met gevoelens van onrust en ontevredenheid, wat dan vervolgens nog meer streven kan veroorzaken. Ik wil je uitnodigen eens te overwegen hoe het voor jou zou zijn als je daarmee zou stoppen.  


Loslaten

Ik weet voor mezelf dat ik dan weerstand tegenkom. Als ik niet hard werk om mijn leven te verbeteren, betekent het namelijk dat ik onder ogen moet komen wat er allemaal pijnlijk, frustrerend of moeilijk is aan mijn leven zoals het nu is. Terwijl mijn behoefte juist is dat alles fijn, prettig en liefdevol is. En toch, stoppen met hollen en mijn weerstand onder ogen komen heeft mij de afgelopen jaren meer gebracht dan al het gejaag en gehol naar geluk.  

 

 

Uit eigen ervaring weet ik dat, áls dit je aanspreekt en je hiermee aan de slag wilt of bent, dit een hele zoektocht is. Een zoektocht waar al duizenden jaren mensen zich mee hebben beziggehouden uit diverse stromingen. Zo heeft het boeddhisme zich de laatste decennia gemengd met de westerse psychologie, waar werkzame therapieën, zelfhulpmethoden en meditatievormen uit zijn voortgekomen. De kern daarvan zit hem in een andere houding ten opzichte van lijden, en vooral ook hoé je daartoe kan komen. Een mooi boek wat de oosterse wijsheid met de westerse psychologie combineert is Voluit Leven.

Mocht deze blog je aanspreken, kan ik je zeker aanraden daar eens in te duiken!

Bron

Voluit leven- Ernst Bohlmeijer
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Kijk5 minuten

Aan de slag! Video: Huidige status van onze Gezondheid

Moeten wij ons zorgen maken over de gezondheid in onze toekomst? In hoofdstuk 1 van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens) staat de huidige situatie van de gezondheid van ons als mens centraal.

Niels’ ervaringsverhaal over de impact van een burn-out
Kijk- minuten

Mijn verhaal: Niels over de impact van zijn burn-out

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’