Header background

Baas & Beest: Ambers hond Kono hielp haar weer blij te zijn

Pleun Cornelis

29 januari 2024

leestijd 7 minuten

In 2020 deed dr. Mayke Janssens van de faculteit Psychologie van de Open Universiteit onderzoek naar het effect van huisdieren op de algemene gezondheid van hun baasjes. En wat blijkt? Alleen al de aanwezigheid van een huisdier zorgt dat baasjes minder negatieve gevoelens ervaren. In de rubriek Baas & Beest delen we daarom inspirerende en bijzondere verhalen van mensen waarbij dieren een belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. Dit keer het verhaal van Amber.

Amber verloor op 23-jarige leeftijd haar moeder en korte tijd later ook haar trouwe paard. Ze belandde in een burn-out, maar puppy Kono hielp haar weer blij te zijn.

Foto door Karin Wijn 

 

In 2010 studeerde Amber (toen 23) psychologie en woonde ze samen met haar moeder. In datzelfde jaar verloor Amber haar moeder. Hierna raakte Amber het huis kwijt. Naast het verwerken van het verdriet kampte ze met woon-, geld- en werkproblemen. In het werkveld waarvoor ze had gestudeerd was namelijk geen baan te krijgen en dus belandde ze in een fabriek. Hierdoor kon ze haar opleiding, een huurhuisje en de verzorging van haar paard betalen. Helaas raakte door een ongeluk haar paard geblesseerd en moest ze haar trouwe vriend na achttien jaar loslaten.

 

Op een dag wil Kono de hondenschool niet meer binnen en realiseer ik me: ik ook niet. 

 

Door dit alles liep haar emmer over en kwam ze in een burn-out terecht. Ze ontwikkelde een dwangmatige eetstoornis en kwam uiteindelijk bij een therapeut terecht. Die gaf haar de taak om te onderzoeken wat ze nu écht leuk vindt om te doen. ‘Ik hoefde niet terug te komen totdat ik een antwoord had. Na tien dagen piekeren werd ik op dag elf wakker en wist ik het: ik moet een puppy nemen’. Door een hond zou ze namelijk minder naar de fabriek moeten, meer in beweging komen en meer in contact komen met andere mensen.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.


Een week later verwelkomde ze haar hond Kono. Ze wilde haar hond graag begrijpen en leren hoe ze met hem om moest gaan, dus ging ze naar een hondenschool. Tot haar verbazing werden luidkeelse commando’s en geweld als corrigeren gebruikt. Hier schrok ze van en Kono ook. ‘Op een dag wil Kono de hondenschool niet meer binnen en realiseer ik me: ik ook niet.’ Amber schreef zich in voor de opleiding Kynologisch Instructeur. Hier verdiepte ze zich in gedrag en gezondheid. Ze paste de opgedane kennis toe bij Kono en dit hielp. Hij veranderde van gedrag en dat werd door haar omgeving opgemerkt. ‘Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik mensen uit de wijk kon helpen met hun hond’. Ze begon haar hulp in ruil voor een klein bedrag, maar tegenwoordig verkoopt ze complete pakketten via  MoVi Academy. Inmiddels heeft ze al meer dan zevenduizend tevreden baasjes en hun honden geholpen. Amber combineert haar hondencoach-expertise met haar basiskennis van psychologie. Hierdoor helpt ze mensen om het gedrag van hun hond én zichzelf te veranderen.  

Foto door Karin Wijn

Een boodschap die Amber mee wil geven is dat het onderaan de berg niet dieper kan. ‘Je hebt op een gegeven moment je dieptepunt bereikt, alles wat daarna komt is weer een stapje hoger.’

 

Heb jij, net als Amber, ook een inspirerend verhaal over jou en je huisdier? En wil je dat graag delen met ons? Mail dan je verhaal naar contentclub@gz-plein.nl 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Kijk13 minuten

Blijf in balans!

Doen30 minuten

Aan de slag! Online Training: Hoe ga je om met een partner met een burn-out?

Omgaan met een partner met een burn-out kan lastig zijn. Deze online training van GZ-Plein biedt jou handvatten aan om goed voor je partner en jezelf te zorgen.

Lees2 minuten

Dit doet je huisdier voor jou

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat zo’n maatje heel veel vreugde en gezelligheid brengt. Maar wist je dat er nog veel meer positieve gevolgen zijn? Dit zegt de wetenschap erover.