Header background

Zo zit dat: Rust, reinheid en regelmaat

Sophie Luderer

12 januari 2024

leestijd 3 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: wat is de kracht van rust, reinheid en regelmaat?

Het klinkt misschien saai, maar rust, reinheid en regelmaat zijn dé succesfactoren om lekkerder in je vel te zitten.

Rust 

Iedereen heeft op zijn tijd rust nodig om na inspanning weer voldoende te herstellen en op te laden. Maak van rust een routine en zet af en toe een kruis in je agenda. Pak juist tijdens drukte regelmatig een rustmoment. Na een korte pauze kun je weer scherp aan de slag. Zorg ook voor voldoende nachtrust. Wist je dat te weinig slapen allerlei problemen kan veroorzaken? Pubers die slecht slapen, halen slechtere cijfers op school en kunnen emotionele problemen ontwikkelen. Zelf merk je ook dat als je een paar nachten slecht slaapt, je vaak weinig kunt hebben en minder goed in je vel zit. Hoeveel nachtrust goed voor je is, is voor iedereen anders. Het gaat er vooral om dat je uitgerust wakker wordt.

Reinheid

Reinheid is niet alleen handen wassen en douchen, maar het heeft ook alles te maken met goed zorgen voor je lichaam en geest. Vink jij deze goede gewoontes af?

 • Gezond eten. Eet geen ongezond 
  voedsel dat je lichaam verontreinigd
 • Water drinken: drink elke dag 1,5 
  liter om afvalstoffen goed te kunnen 
  kwijtraken.
 • Voldoende bewegen (minimaal 30 
  minuten per dag) om je stofwisseling 
  aan te zetten.
 • Opruimen. Omdat een opgeruimde 
  omgeving in huis en op je werk rust in 
  je hoofd geeft.

6.000 DROMEN heb je gemiddeld in je leven. Binnen 5 minuten nadat je wakker wordt, ben je 50 procent van je dromen vergeten. Na 10 minuten is dit al 90 procent

Regelmaat

Wist je dat steeds rond dezelfde tijd opstaan en weer naar bed gaan superbelangrijk is voor regelmaat in je leven? Tot laat uitgaan, een jetlag en nachtdiensten zijn stoorzenders. Je biologische klok kan daar behoorlijk van in de war raken. Je hebt dan meer kans op gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, overgewicht of hart- en vaatziekten. Ontkom je er niet aan? Pak zo snel mogelijk je ritme op. Want echt, na een nachtje doorhalen voel je je uiteindelijk lekkerder als je niet eindeloos uitslaapt, maar rond je gebruikelijke tijd opstaat. Houd ook vast aan een regelmatig eetpatroon: kies voor drie goed vullende maaltijden. Hierdoor heb je minder honger en krijg je minder de neiging om tussendoor te snacken.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.