Header background

Tips voor het trainen van mindfulness

Susanne Vlek

17 december 2021

leestijd 2 minuten
Onderzoek toont aan dat mindfulness veel positieve effecten kan hebben. Zo pieker je minder, ervaar je minder stress en kun je beter omgaan met fysieke en emotionele pijn. Maar hoe dat je dat eigenlijk, ‘mindful zijn’? In deze blog geven we je tips!

Dagelijkse oefeningen

De volgende oefeningen kun je dagelijks doen. Op een gegeven moment zullen ze bij je vaste gewoontes gaan horen. 

 

  • Schrijf elke dag je grote en kleine geluksmomenten op. Hierdoor ben je je er meer bewust van. 
  • Richt voordat je ’s ochtends uit bed stapt en voordat je gaat slapen de aandacht op je ademhaling. Haal vijf keer aandachtig adem, diep in en uit. Zo begin en eindig je de dag met aandacht. 
  • Kies een dagelijkse bezigheid en doe die met aandacht, zoals werken in de tuin of douchen. Doe het zo langzaam dat je je bewust bent wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft.
  • Ga rustig zitten en merk hoe je gedachten vanzelf komen en gaan. Beschouw ze als gebeurtenissen die het heden ‘in- en uitstromen’.
  • Stuit je op vervelende gedachten en gevoelens, leg die dan vriendelijk naast je neer, zonder ze voor waar aan te nemen of naar een oplossing te zoeken.
  • Installeer een app waarmee je oefeningen kunt doen. Bijvoorbeeld de 'bodyscan' en de 'drie minuten ademruimte' zijn goede oefeningen om kennis te maken met mindfulness.
  • Wanneer je sport of beweegt, doe dat mindful! Bijvoorbeeld mindful hardlopen of wandelen. Je richt je aandacht op wat er gebeurt tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld bij hardlopen op je ademhaling, je bewegingen van het lichaam of wat je om je heen ziet. Of op een mantra, zoals: ‘ik loop licht, het gaat makkelijk’. Je zult merken dat het lichaam die gedachte overneemt en dat je vanzelf lichter gaat lopen.


Meer

Als je je meer wilt verdiepen in mindfulness of het meer wilt trainen, volg dan een cursus. Dit kan online of real life. Google voor een cursus bij jou in de buurt! Ook veel yoga- en meditatielessen besteden aandacht aan mindfulness, dus dat kan ook een mooie manier zijn om er kennis mee te maken.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.