Header background

Pluk het moment

Jolienne Custers

12 oktober 2022

leestijd 3 minuten

 

De jeugd van tegenwoordig, misschien hoor jij daar zelf wel bij? Of ben jij daar een ouder van? Iedere generatie heeft zo weer zijn eigen struggles. En iedere ouder heeft ergens misschien wel het idee dat vroeger alles beter was. Of het toen echt beter was valt over te discussiëren, maar dat het anders was staat vast!

Wat voor elke generatie belangrijk is en blijft, is veiligheid, structuur, liefde, onafhankelijkheid, realistische grenzen, vrijheid om je te uiten en plezier!

Hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd dit krijgt of wat kun je zelf doen als je dit niet hebt gekregen? Helaas ontbreekt het wel eens op deze gebieden en als dat structureel het geval is kan dit zijn sporen achter laten. 

Wij mensen zoeken dan manieren om toch zo goed als mogelijk met de situatie om te kunnen gaan. Hierdoor kunnen we gedrag ontwikkelen dat op de korte termijn helpend is, maar op de lange termijn juist averechts werkt. Herken je dat?

Betere wereld

Een betere wereld begint bij jezelf. Jij kan zelf al een mooi begin maken. Probeer eens bij jezelf stil te staan. Waar word je gelukkig van en waar loop je soms tegenaan? Wat brengt je gedrag of reactie je op korte – en lange termijn? Kijk eens goed, welke keuzes zijn er allemaal die je zelf kunt maken? Door je bewust te zijn van het feit dat je altijd een keuze hebt, ook al voelt dat soms niet zo, kan dat je leven een stuk lichter en leuker maken. Je hebt er zelf iets over te zeggen!

Leef in het moment

Dus probeer eens bij jezelf na te gaan hoe vaak je in het moment leeft. Kruip eens uit je hoofd en focus je op het hier en nu. Maak een plan en geniet van ieder moment. Wanneer je bezig bent met een groter doel vergeet je te genieten van de weg er naartoe. En dat kan zonde zijn. Het leven gaat snel, probeer zoveel mogelijk momentjes te pakken en te genieten. Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je toekomst en die van anderen.

Ga eens echt stil staan, leg je telefoon eens weg en kijk eens om je heen, wat tovert er een lach op je gezicht? Laat je moment de toekomst zijn en geniet ervan!

Bron

Eigen praktijkervaring
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.