Header background

Mediteren kun je leren

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 3 minuten


Wat is mediteren? 

Meditatie draait om stilte, zowel fysiek als mentaal, met aandacht voor het hier en nu. Door te mediteren, kom de geest tot rust. Het draagt bij aan een mindful bestaan. Bij meditatie gaat het niet om gedachten controleren. Door te mediteren leer je wat je waarneemt, dus ook gedachten, te observeren en accepteren.

 

Wat heb je er aan?

Het doel van mediteren is voor iedereen anders. Je kunt op zoek zijn naar een moment van rust, stilte. Of je zit niet lekker in je vel en zoekt een manier om daar goed mee om te gaan. Uit onderzoek blijkt onder andere dat mediteren klachten als angst, somberheid en stress vermindert. 

 

Hoe dan?

Als je begint met mediteren kan het best lastig zijn. In het begin vinden veel mensen het moeilijk om rust in hun hoofd te krijgen. Het goede nieuws is dat je mediteren kunt leren! Met deze stappen begin je met je eerste, simpele meditatie.


Stap 1

Maak tijd om te mediteren en plan het in. Bijvoorbeeld elke ochtend na het wakker worden. Of als de kinderen in bed liggen. Zo maak je het onderdeel van je dagelijkse routine.

Stap 2

Neem een comfortabele houding aan. Bijvoorbeeld in kleermakerszit of op een stoel.

Stap 3

Focus op je ademhaling. Voel hoe de adem in- en uitstroomt. Volg het ritme van je ademhaling. Eventueel tel je mee. 

Stap 4

Raak je afgeleid door gedachten? Helemaal niet erg. Zie het als voorbijgaande wolken, laat ze passeren. En richt je weer op je ademhaling. 


Oefenen oefenen oefenen!

Mediteren leer je door te oefenen. Je begint klein, zoals de oefening hierboven. Begin met 5 minuten, zet hiervoor een timer, en bouw het aantal minuten steeds verder uit. Je kunt een app downloaden om jezelf te helpen. Hier staan vaak oefeningen in, achtergrondgeluiden of een prettig geluid die je kunt aanzetten als timer. Een voorbeeld is de Meditation Moments App, te vinden in de App Store of Google Play.

Belangrijk is dat je geen verwachtingen hebt, alles is goed. Dat je de tijd neemt voor jezelf is de belangrijkste stap!

 

Aan de slag

Wil je gelijk aan de slag? GZ-Punt heeft een vijf minuten durende ontspannende meditatie voor je opgenomen. Neem een comfortabele houding aan en sluit zachtjes je ogen. Adem diep in en uit, laat alle spanning los. Laat je gedachten als wolken voorbij drijven. Focus op je ademhaling en vind rust in het moment.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.