Header background

Suïcide, praat erover met elkaar

Jolienne Custers

09 september 2022

leestijd 3 minuten

 

Het leven is niet altijd makkelijk. We krijgen nogal wat uitdagingen voor onze kiezen. Voor sommige van ons zorgt dit ervoor dat de draaglast groter is geworden dan de draagkracht en zien zij nog maar één oplossing voor hun problemen; en dat is uit het leven te stappen.

Eenzaamheid, uitzichtloosheid en radeloosheid. Suïcide is een belangrijke doodsoorzaak en is de afgelopen tijd zelfs toegenomen.  

Denk jij hier zelf wel eens aan? Of heb je het idee dat iemand uit je omgeving hiermee worstelt? Wat kun je zelf doen of voor iemand die hiermee worstelt? Bij twijfel, bel altijd 113.

Ik worstel met suïcidale gedachten

Neem iemand in vertrouwen en geef aan hoe het met je gaat.

Je hoeft je last niet alleen te dragen. Mensen die praten kunnen geholpen worden. Bedenk dat er geen probleem te groot is om opgelost te worden, ook al zie je zelf geen uitweg. Lukt het niet om erover te praten, probeer het dan op te schrijven, of stuur iemand een berichtje. Door het bespreekbaar te maken, creëer je kansen op verandering en verbetering. Want je bent echt niet alleen.

Ik vermoed dat ik iemand ken of ken iemand met suïcidale gedachten

Ga het gesprek aan

Hoe moeilijk of eng het ook kan zijn, praat erover. Knoop het gesprek aan. Wij mensen zijn meester in vermijden wat moeilijk of lastig is. Vaak als we niet weten wat we moeten zeggen, dan zeggen we maar niets. Bedenk dat praten over suïcidaliteit de enige manier is om te kunnen helpen. “Hoe gaat het nu echt met je?” Ga begripvol in op gevoelens van wanhoop en hopeloosheid, zorg dat de ander zijn pijn of verdriet kwijt kan.

Bedenk dat je geen oplossingen hoeft te bedenken. Het verhaal horen, echt luisteren en aangeven dat je er voor de ander bent, mee zal denken en zoeken kan al enorm helpend zijn.


Vraag of de ander wel eens een plan heeft gemaakt. Bedenk dat het helpend is om er verder op in te gaan. Je brengt iemand niet op ideeën, het zorgt er juist voor dat je de ander serieus neemt. Wanneer je iemand serieus neemt kan dit de drang naar zelfdoding ook doen afnemen.


Blijf in contact

Sociale isolatie is een belangrijke risicofactor. Probeer daarom in contact te blijven en probeer samen te kijken of je een netwerk op kunt bouwen met de mensen die zich zorgen maken. Maak afspraken samen om het zo veilig mogelijk te kunnen houden.

Stimuleer professionele hulp

Wanneer jij het niet vertrouwt of je dierbare geen garanties kan geven, zoek dan direct hulp bij de crisisdienst via de huisarts.

Zoek hulp bij een professional: www.113.nl of bel met 0800-0113 zij staan 24/7 voor je klaar.


Voor de mensen die iemand zijn verloren aan zelfmoord

Neem jezelf niets kwalijk

Bedenk dat jij niets anders had kunnen doen. Helaas hebben we geen invloed op de acties van anderen en kunnen we niet in het hoofd van anderen kijken. Dit was niet door jou te voorkomen. Vaak spelen er verschillende dingen en was er niet 1 persoon of 1 actie die dit had kunnen voorkomen. We kunnen de tijd niet terug draaien, we kunnen alleen accepteren wat er nu is en degene die je dierbaar was op zijn best herinneren.

Praat erover

Als je blijft worstelen met gevoelens van schuld of pijn, praat er dan over. Deze emoties kunnen je van binnen opvreten. Blijft het door je hoofd spoken, belemmert het je functioneren of slaap je slecht? Zoek dan hulp. Want nogmaals: alleen pratende mensen kunnen geholpen worden. Schrijf je gedachten en gevoelens van je af. Deze pijn verdient verwerking! Schroom niet om hulp te zoeken. Ook jij als nabestaande bent niet alleen.

Bron

Eigen praktijk ervaring
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Never give up day

Vriendschap: luister naar elkaar!

Podcast Stervelingen

De driedelige podcast Stervelingen laat mensen aan het woord die vanuit hun eigen perspectief vertellen over de dood. Want sterfelijk zijn we allemaal. Terwijl ons leven zo maakbaar lijkt. We kunnen de dood meer dan ooit uitstellen. Het leven oprekken.