Header background

‘Nee’ is ook een antwoord

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 


‘Wil je dat ook nog even doen?’ Veel mensen zeggen bijna altijd ‘ja’ als hen iets gevraagd wordt. Toch is ‘nee’ ook een antwoord. Dat ene woordje helpt jou je grenzen en gezondheid te bewaken. Laten we eens kijken hoe je makkelijker ‘nee’ zegt.

 

Nog even over ‘ja’

Vaak ‘ja’ zeggen is in principe een mooie eigenschap. Je helpt er andere mensen mee. Zij zijn tevreden. De keerzijde is alleen wel dat je hiermee jezelf uit het oog verliest. Door ook eens ‘nee’ te zeggen en dus je eigen grenzen aan te geven, voorkom je gevoelens van onderwaardering en oververmoeidheid. Als je je vrij genoeg te voelt om ‘nee’ te zeggen, dan kun je ook ‘ja’ blijven zeggen wanneer je dat wel wil. Zo blijft het leuk voor jou en de mensen om je heen.


Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk?

Dat verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Misschien doe je dit om anderen te pleasen of juist niet te kwetsen. Of omdat je denkt zo conflicten te voorkomen. Of je mag van jezelf alleen met een hele goede reden ‘nee’ zeggen. Maar wees eens eerlijk, is goed voor jezelf zorgen niet al reden genoeg? Al deze gedachten bepalen of jij ‘ja’ of ‘nee’ gaat zeggen. Daarom is het goed om eens na te denken of je deze gedachten terecht vindt. Op welke momenten én manieren kun jij ‘nee’ zeggen? De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

 

Tips om makkelijker ‘nee’ te zeggen

  • Zeg als iemand je vraagt iets te doen, dat je er even over na wil denken. Zo gun je jezelf bedenktijd in plaats van direct ‘ja’ te zeggen, waar je later spijt van kunt krijgen.
  • Je bent niet verplicht om uitleg te geven waarom je ‘nee’ zegt. Als je een reden hebt waarom je ‘nee’ zegt, bedenk dan of je deze wil delen. Als je de reden deelt, blijf dan bij deze reden. Verzin later geen andere redenen.
  • ‘Nee’ zeggen kan een teleurstelling veroorzaken. Je kunt daarvoor je begrip tonen zonder jezelf een schuldgevoel aan te praten!

 

Nooit meer ‘ja’?

Natuurlijk kun je ‘ja’ blijven zeggen op verzoeken waar je energie uit haalt. Als je je maar bewust bent van het antwoord dat je geeft en ook rekening houdt met jezelf. ‘Nee’ is ook een prima antwoord. Makkelijk gezegd, en hopelijk met onze tips nu ook makkelijker gedaan.

Bron

werkboek 'Mentaal in Balans'
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo bewaak je je grenzen beter

Drie keer snel minder stress

Eén gebeurtenis, verschillende effecten