Header background

Kom uit die bureaustoel!

Susanne Vlek

22 november 2021

leestijd 2 minuten

Heb jij, net als miljoenen andere Nederlanders, een kantoorbaan? Of werk je veel thuis achter je computer? Dan bestaat de kans dat je doordeweeks te weinig beweegt. En jij weet vast ook wel: bewegen is gezond. Daarom lees je hier enkele praktische tips om vaker in beweging te komen.


1. Zorg voor een goede werkplek

Makkelijker in beweging komen tijdens je werk, begint bij je werkplek. Stel om te beginnen je bureau en stoel zo af dat je een goede werkhouding aanneemt. Wissel tijdens je werkdag af tussen zitten en staan. Dit kan bijvoorbeeld met een zit-sta-bureau. Maar je kunt ook met jezelf afspreken dat je altijd staand telefoneert. Neem regelmatig een korte pauze en blijf tijdens die pauzes dan niet op je werkplek zitten. Loop even buiten (of desnoods binnen) een rondje, of doe wat rek-en-strek oefeningen voordat je weer achter je computer plaatsneemt.

2. Beweeg tijdens de lunch!

Doe bijvoorbeeld lunges! Een lunge is een oefening waarbij je met één been uitstapt en met je andere knie naar de grond beweegt. Herhaal dit met je andere been. Door tijdens de lunch een paar van deze lunges te doen voorkom je een after-lunch-dip. Of wandel een lunchrondje van minimaal 20 minuten buiten, alleen of met je collega’s. Hierdoor maak je je hoofd weer even leeg en ben je klaar voor het tweede deel van je werkdag.

3. Samen is leuker dan alleen

Vind je in je eentje lunchwandelen saai? Ga dan samen! Vraag een collega, vriend(in) of je buurvrouw om samen een ommetje te doen. Spreek af op een vaste dag en tijd en maak er zo een gewoonte van. Door samen te gaan, creëer je een stok achter de deur. Jullie kunnen ook meedoen aan een challenge. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel elke dag 20 minuten te lopen met de app Ommetje. Of zet dagelijks minimaal 5.000 stappen. Zelfs kleine, haalbare doelen zorgen samen voor een grote gezondheidswinst.

4. Experimenteer

Wil je van bewegen een blijvende gewoonte maken? Ontdek dan wat werkt voor jou, en maak het een vast onderdeel van je werkdag. Wandel jij liever ’s ochtends voor je begint met werken of doe je dat juist liever tijdens de lunch? Misschien hou jij wel van wat competitie. Download dan apps zoals Ommetje of Strava. Daarmee hou je je prestaties bij én vergelijk je ze met anderen. Blijf je liever binnen? Volg dan online yoga- of pilateslessen. Onderzoek wat jij leuk vindt en ga het dóén! 

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.