Header background

Een toekomst met een beweegbehandeling voor depressie!

Karlijn Allewijn

08 juni 2023

leestijd 20 minuten

Bewegen is waardevol voor zowel de preventie als behandeling van depressie (zie: Sporten de nieuwe behandeling voor depressie) maar het wordt nog niet veel toegepast in Nederland.

Wanneer je een depressie hebt krijg je van de arts of psycholoog wel een advies om te sporten. Maar, een advies om te sporten is geen volwaardige behandeling, vooral wanneer iemand met een depressie kampt. Intrinsieke motivatie ontbreekt vaak, dus externe motivatie is nodig, zoals een concreet beweegplan en begeleiding. Running therapie bestaat, maar de bekendheid en beschikbaarheid ervan zijn beperkt. Psychomotorisch therapeuten en fysiotherapeuten zouden ook passende behandelingen kunnen bieden, maar deze worden nog niet vergoed.

Het lopende onderzoek 'Sporten Versterkt' aan het Radboud UMC  in samenwerking met Propersona, GGNet en GGZ Oost Brabant heeft als doel de effectiviteit van sporttherapie als aanvulling op de standaardbehandeling voor depressie aan te tonen. Het streven is om sporttherapie in de toekomst als gestandaardiseerde behandeling naast psychotherapie en antidepressiva aan te bieden en vergoed te krijgen via de basisverzekering. Dit biedt een positief vooruitzicht met meer aandacht voor bewegen als behandeling voor depressie. Laten we deze effectief bewezen behandeling niet onbenut laten. Sporten versterkt!

Kijk hieronder het gesprek met Michèle Schmitter, coördinerend onderzoeker van dit onderzoek en kom meer te weten over Sporten Versterkt. Kijk ook de video met deelnemer Max Leuer, over zijn ervaring met depressie en deelname aan dit onderzoek.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Sporten de nieuwe behandeling voor depressie?

Depressie, wat is het eigenlijk?

Lekker bewegen: een goede gewoonte