Header background

Aan de slag! Video: Het effect van onze inactieve leefstijl

Karlijn Allewijn

22 januari 2024

leestijd 4 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Wij betalen de prijs

 Door toegenomen inactiviteit in de afgelopen zeventig jaar is er een grote toename van overgewicht en obesitas in Europa. In 2014 had meer dan de helft van de Europese bevolking overgewicht, en bijna 16% was obees. Diabetes treft 33 miljoen Europeanen, met jaarlijks meer dan 1,8 miljoen sterfgevallen door hart- en vaatziekten. De kosten van hart- en vaatziekten bedragen jaarlijks 210 miljard euro. Wetenschappers voorspellen dat de eerste generatie met een lagere levensverwachting dan hun ouders al is geboren.

De voorspelling wijst erop dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas alleen nog maar gaat toenemen. Ook het aantal diabetici zal naar verwachting toenemen, en vergrijzing zal de gezondheidszorgkosten verdubbelen, waardoor sommige Europese landen failliet kunnen gaan. Preventie is cruciaal, het is tijd voor verandering, vooral voor onze kinderen en toekomstige generaties! Hoe kunnen mensen die met kinderen werken hieraan bijdragen? 

Kijk en leer!

Dat zie je in deze video (Hoofdstuk 2 van het tweede deel: Bewegen als medicijn).

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Wat zijn we geworden? - De inactieve Homo Sapiens

Van actieve wezens is er langzaam een achteruitgang in onze fysieke activiteit te zien. Dit is te wijden aan technologische vooruitgangen. Ongezond eten, stress en zitten worden bevorderd. Tijd om hier iets aan te doen dus.