Header background

Fysiek fit - buiten zwemmen, durf jij het aan?

Mary Stottelaar

15 maart 2023

leestijd 5 minuten

Zwemmen is gezond, maar dat doen in de kou, in open water is nog veel gezonder. Voor je lichaam, je weerstand en je geest. Lees alles over buitenzwemmen!

Gezonde kou

Je blootstellen aan (een beetje) kou kan je gezondheid een behoorlijke oppepper geven. Dat is steeds beter wetenschappelijk onderzocht. En wat blijkt: je stofwisseling gaat op een hoger pitje als je het koud hebt, en dat is goed voor je verbranding van calorieën en dus je gewicht. En een koude duik is goed voor je humeur. Doordat kou “stress” veroorzaakt, maakt je lichaam adrenaline en endorfines aan: hormonen die voor een gelukkig gevoel zorgen. Vergelijk het met het goede gevoel dat je kunt krijgen van hardlopen of een fikse workout. 

5 tot 10 minuten

Nu de zon wat meer begint te schijnen, lijkt het al snel heel aantrekkelijk om in open water te gaan zwemmen. Maar pas op, water blijft lang koud. Zeker tot mei is open water in Nederland vaak nog erg koud. Ga daarom niet meteen een half uur zwemmen maar begin met 5 tot 10 minuten. Dat lijkt kort, maar in koud water is dat al best lang.

Bruin vet wil je wel hebben

Regelmatig een koude duik of koud douchen zorgt ervoor dat je meer bruin vet krijgt in je lichaam. Bruin vet is het vet dat je wel wilt hebben. Het is een ander type lichaamsvet dan het “gewone” witte vet. Wit vet is reserve-energie, die ligt opgeslagen in je lichaam en voor vetrollen zorgt. Bruin vet gebruikt juist energie om warmte te produceren. Baby’s hebben veel bruin vet. 
Dat helpt een baby om het lichaam op temperatuur te houden. Met het ouder worden raken we dat kwijt. Door kou zou het juist weer te kweken zijn. 

5 tips van openwaterzwemmer van Rutger Stottelaar uit Nijmegen

  1. Veiligheid voorop: gebruik een felgekleurde badmuts of een gekleurde zwemboei zodat anderen jou ook zien.
  2. Ga niet in je eentje zwemmen: niets is erger dan in open water kramp krijgen en geen hulp hebben. En samen zwemmen is ook leuker.
  3. Vind je het leuk? Investeer dan in een zwemwetsuit, die zijn gemaakt om in te zwemmen en veel soepeler dan een surfwetsuit. Zo’n pak houdt ook wat meer warmte vast en zo kun je een langere tijd van het jaar zwemmen.
  4. Ga eens zwemmen als het regent of bij zonsopkomst voor een ultiem gevoel van vrijheid.
  5. Blijf kijken waar je heen gaat en kies een punt in de verte om richting te houden. Een gek uitziende boom, een toilethuisje…anders heb je geen idee waar je naartoe zwemt. En je moet ook nog terug.

Wist je dat?

  • Zwemmen een balanssport is die wel de spieren traint maar niet de gewrichten belast?
  • Buitenzwemmen heel goedkoop is? Een kaartje kopen hoeft meestal niet.
  • Een half uur zwemmen net zoveel calorieën kost als een heel uur flink doorwandelen?
  • Bij buitenzwemmen het calorieverbruik nog hoger is?

 

 

Meer weten over zwemmen en buiten zwemmen? Susanne Brummel, voormalig kampioen Open Water Zwemmen, schreef er een boek vol praktische tips over. Veel handigheidjes deelt ze ook op de website suzannebrummel.com.

 

'Een koude duik is goed voor je humeur'


Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees10 minuten

Zo zit dat: Wat is zingeving?

Zingeving is een term die vaak gebruikt wordt. Het draagt bij aan een gelukkig leven. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk?

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Atalay en Arno over rust bewaren in stressvolle baan

Atalay en Arno werken sinds drie jaar samen. Soms gaat het er daar verhit aan toe. Maar juist door hun verschillen werkt het zo goed tussen hen. Hoe krijgen ze het voor elkaar om de rust te bewaren in een stressvolle baan?

Podcast Positieve gezondheid in jouw leven over opvoedstress met Jolienne Custers
Luister45 minuten

Podcast: ontdek hoe je opvoedstress kunt verminderen