Header background

Fysiek fit - Bijna 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten

Sophie Luderer

15 maart 2023

leestijd 3 minuten

Bewegen is goed voor kinderen; voor hun lijf, conditie en gewicht. Maar wist je dat ook de hersenen ervan profiteren als een kind lekker actief is? Leren gaat daardoor makkelijker. En beweging maakt geluksstofjes vrij in het lijf, waardoor je vrolijk wordt en minder stress voelt.

Het belang van buitenspelen 

Buitenspelen vergroot het zelfvertrouwen. Ongemerkt ontwikkelt je kind zich breed, leert het de wereld verkennen en ontstaan vriendschappen. Ook is het goed voor motorische vaardigheden waar ze hun leven lang profijt van hebben. Denk aan snelheid, kracht, coördinatie, lenigheid en uithoudingsvermogen. Dat gaat spelenderwijs.

Zo houd je je kind actief, 3 tips 

1. Begin jong

Neem kleine kinderen mee naar een speeltuin. Speel zelf mee, ook bij wat oudere kinderen. Leg speelgoed eens buiten om mee te spelen. Zo help je je kind bij de overgang van binnen naar buiten.

2. Zoek samen naar een leuke sport

Probeer verschillende activiteiten en sporten uit om te kijken waar de passie en interesses van je kind liggen. Sporten vrienden en vriendinnen ergens, dan is de drempel om mee te doen lager.

3. Maak afspraken over de schermtijd

Bijvoorbeeld eerst even bewegen en dan pas gamen. Schermtijd net voor het slapen belemmert een goede nachtrust, waardoor een kind overdag vermoeid is en weinig zin heeft om actief te bewegen.

Samen wandelen, zo is het voor kinderen extra leuk

  • Maak er een avontuur van en neem een vergrootglas, verrekijker of kompas mee.
  • Zorg voor spelletjes of uitdagingen. Op veel plaatsen zijn speciale routes voor kinderen, zoals kabouterpaden of fotospeurtochten.
  • Gebruik (gratis) wandel apps waarmee je speciale wandelingen voor kinderen kunt lopen,zoals de vossenstrekenapp, de Perfect Earth Animals app en de izi.TRAVEL app.
  • Plan een verrassing onderweg, zoals een picknick, een speeltuin of een kinderboerderij.
  • Houd voldoende pauzes. Kies hiervoor een leuke plek, waar iets te zien of te beleven valt.
  • Neem iets lekkers gezonds mee, bijvoorbeeld nootjes, een appel of tomaatjes.

Nog een kleine tip 

Kinderen nemen het gedrag van hun ouders over. Laat ze zien dat je plezier hebt in bewegen en onderneem geregeld iets actiefs met het hele gezin. Effectief en gezellig.


Bron

Onderzoek Jantje Beton 2022
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten?

De jeugd in beweging

Hoe praat je met je kinderen over seks? - Tips van een expert