Header background

Vijf tips om aan je 30 minuten beweging per dag te komen

Hannah Mannaerts

17 november 2021

leestijd 3 minuten

 

1. Maak je huis spic en span

Heb je je huishoudelijke klusjes nog niet gedaan en ben je toe aan wat beweging, dan is dit de perfecte oplossing! Een goede schoonmaak zorgt voor flink wat inspanning, dus op deze manier heb je een opgeruimd huis en een fitter lichaam!

2. Wandel je fit

Tijdens de coronaperiode werd dit een regelrechte hit, en wij begrijpen wel waarom! Wandelen is makkelijk, rustgevend, gratis en is ook nog eens goed voor je spijsvertering, hersenen en nachtrust. Voldoende redenen om dus lekker eens een blokje rond te gaan lopen.  

3. Fiets een rondje voor je gezondheid

Net als wandelen is fietsen een laagdrempelige manier om aan het sporten te gaan, want het enige dat je nodig hebt is een fiets en wat goede zin. Fietsen is goed voor je hersenen, nachtrust en conditie, en omdat het je gewrichten nauwelijks belast is het minder belastend dan wandelen. Als je even een pauze van je werk wilt, is fietsen dus een goede optie!

4. Neem ‘Fit breaks

Een andere goede optie als pauze tijdens je werk zijn fit breaks, oftewel kleine korte oefeningen die je gemakkelijk thuis of op kantoor kunt doen. Neem de trap in plaats van de lift, loop langs in plaats van een mail sturen naar collega’s en ga iets vaker een rondje lopen. Ook kun je op een fitnessbal gaan zitten in plaats van een bureaustoel, want hiermee is je lichaam meer inspanning kwijt aan in balans blijven zitten.


5. Wissel staand en zittend werken af

En als je zo hard aan het werk bent dat je geen tijd hebt om al het bovenstaande te doen, dan kun je op z’n minst iets vaker staand werken in plaats van zitten. Staand werken kost ongeveer 20% meer energie dan zitten, dus je lichaam levert een grotere inspanning. We zijn niet gemaakt om de hele dag te staan of de hele dag te zitten, dus de truc is om het af te wisselen. Als je dat elk halfuur doet, zorg je voor een goede mix tussen intensiever en minder intensief werken en blijf je alerter en fitter, zonder dat je wordt afgeleid van je werk.

Kortom, genoeg mogelijkheden om aan die 30 minuten per dag te komen, zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen.


Veel beweegplezier!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Bianca, Bert en Corina over leven met ADHD

Bianca van Dijk (43) ontdekte op latere leeftijd pas dat ze ADHD heeft. Ze maakte van dit 'nadeel' een voordeel. We spreken haar, haar man en haar therapeut over leven met ADHD.