Header background

Fabel of Feitenfeest: Moet je echt 10.000 stappen per dag zetten?

Karlijn Allewijn

30 oktober 2023

leestijd 3 minuten

Er bestaan nogal wat feiten en fabels over gezondheid. In de rubriek Fabel of Feitenfeest gaan we als ware myth busters voor je aan de slag. Is het waar of niet waar? 

Ga jij snel nog een rondje wandelen als je aan het eind van de dag nog geen 10.000 stappen op de teller hebt staan? Het 10.000 stappen-doel is ondertussen algemeen bekend. Maar waar komt die 10.000 vandaan? En zijn zoveel stappen wel nodig?  

Waar komt het getal 10.000 vandaan? 

Het magische getal is in 1964 voor het opgedoken. Het werd in een marketingactie gebruikt om de eerste makkelijk draagbare stappenteler ter wereld onder de aandacht te brengen. Deze stappenteller kreeg de naam “manpo-kei’’, wat in het Japans 10.000 stappen-meter betekent. Het bedrijf koos voor deze naam omdat het Japanse teken voor 10.000 lijkt op een wandelend poppetje. Sindsdien is het idee van de 10.000 stappen via sociale media de wijde wereld ingegaan.  Dankzij sociale media zijn de 10.000 stappen nu een wereldwijd fenomeen geworden (1).  

Hoeveel stappen dan?  

Voor deze 10.000 stappen maatstaf bestond helemaal geen wetenschappelijk bewijs. Daarom hebben onderzoekers niet stil gezeten. Ze onderzochten hoeveel stappen per dag daadwerkelijk een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.   

Uit een studie van 9 verschillende onderzoeken blijkt dat je al gezondheidswinst boekt vanaf 2.500 stappen per dag, elke 500 stappen die je meer zet levert nog meer winst op. Hoe meer hoe beter is niet het geval, want vanaf 8.800 stappen wordt de kans op vroegtijdig overlijden niet meer kleiner. Voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten heb je aan 7.100 stappen genoeg (2). 

Laat de 10.000 stappen los 

Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je die 10.000 stappen een keer niet haalt! Bij minder ben je ook al heel lekker bezig. Probeer wel in je dagelijkse leven lekker in beweging te blijven, want bewegen heeft invloed op zoveel meer dan alleen je fysieke gezondheid. Het heeft bijvoorbeeld ook een positief effect op je brein (lees: GZ-Plein: Dit doet bewegen met je hersenen) en hoe lekker je in je vel zit.  

Conclusie: De 10.000 stappen zijn achterhaald. Het 10.000 stappen per dag-doel kunnen we dus verwijzen naar het rijk der fabels.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.