Header background

Vijf gezonde vervangers voor ongezonde ingrediënten

Roza Borren

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

’s Avonds met een zak chips op de bank of een lekkere pannenkoek met veel poedersuiker: we hebben allemaal onze guilty pleasures. De ene is gezonder dan de ander. Met deze vijf vervangers kan je gezond genieten van jouw favoriete maaltijden en snacks.

1. Ontbijten met havermoutpannenkoeken

Klinkt ontbijten met pannenkoeken jou als muziek in de oren? Probeer dan eens havermoutpannenkoeken. Door de basis van havermout krijg je veel goede vezels binnen en heb je energie voor de rest van de dag. Om het extra gezond en lekker te maken kan je de pannenkoek beleggen met vers fruit. Lees het recept op libelle.nl.

2. Voedzame volkoren pasta

Je ziet het steeds meer in de supermarkt: volkoren pasta. Wist je dat deze pasta, gemaakt van durum tarwe, standaard wordt gebruikt in Italië? In Nederland wordt voornamelijk pasta gegeten die gemaakt is van witmeel. Het verschil is dat bij volkoren pasta het vliesje van de graankorrel niet is verwijderd, en bij ‘witte’ pasta wel. In het vliesje zitten veel voedingsstoffen, waardoor volkoren pasta gezonder is. 


3. Gezonde ijsjes

Bolletjes roomijs als dessert: heerlijk! Maar helaas niet zo gezond. Gelukkig hoef je er niet volledig afscheid van te nemen. Sorbetijs is namelijk een stuk gezonder, want er zitten veel minder calorieën in. In tegenstelling tot roomijs zit in een bolletje sorbetijs geen melk. Het bestaat meestal uit vruchten, water en een beetje suiker. 

4. Pizza met groentebodem

Zin in een pizza maar wil je wel aan je dagelijkse portie groenten komen? Kies dan voor een pizza met een groentebodem, zoals een bloemkool-, spinazie- of bietenbodem. Door de extra groenten is de pizza voedzaam. Ze liggen tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt, dus je kan ze snel uitproberen! 

5. Handje nootjes

Een goede vervanger voor een zak chips is een handje nootjes. Vooral ongezouten noten zijn gezond. Ze bevatten veel goede vetten en eiwitten. En je hebt alle keuze: amandelen, cashewnoten, pinda’s, pecannoten, walnoten, etc. Kies wat je favoriet of ga voor een lekkere mix. 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Tien gouden regels voor gezonder eten

Zo is veganistisch eten gezond

Zeven keer Winterkost light