Header background

Aan tafel - Lente kriebels in de keuken

Mary Stottelaar

15 maart 2023

leestijd 5 minuten

Vlinders in je buik horen net zo bij een nieuwe lente als frisse lichte recepten. Verwen jezelf en je liefste nu met lekkere gerechten vol lentegroenten.

Lustopwekkend eten

Oesters, champagne, eieren, asperges, chocolade, bananen, knoflook en honing... al deze producten hebben de naam lustopwekkend te zijn. En van amandel, granaatappel en het stofje arginine (wat zit in onder andere vlees en noten) wordt beweerd dat ze een erectie zouden bevorderen. Heb je een romantisch etentje gepland? Verwacht dan geen wonderen van deze “libidoboosters” want helaas is de erotiserende werking nooit aangetoond. Kaarsjes, muziek en de juiste sfeer dragen waarschijnlijk wel bij aan je romantische plannen.

Bordje vol zelfliefde 

De kaarsen op tafel. Muziek door de speakers. Je mooiste bord. Je lievelingseten. Doe je dat ook wel eens als je alleen eet? Nee?Gek eigenlijk. Als er iemand mee-eet is het heel normaal dat je tijd en liefde besteedt aan wat er op je bord ligt. Maar zodra je alleen bent, bestaat “koken” vaak uit een kant-en-klare salade kopen, een pizza in de oven schuiven of een tosti bakken. Terwijl alleen eten ook een kans is om jezelf te verwennen. Lekker koken voor jezelf is misschien wel de ultieme daad van zelfliefde. Je verdient het, die lekkere soep, die romige pasta of die kleurige zelfgemaakte salade. 

Broccoli met flowerpower

Alle groenten zijn gezond, maar broccoli lijkt echt een supergroente! Deze eetbare bloem — want dat is het — zit namelijk boordevol vitamines en mineralen. Broccoli bevat bijvoorbeeld minstens evenveel vitamine C als het bekende 
vitaminebommetje, de kiwi. Er zit ook een ruime dosis ijzer, calcium en magnesium in, maar ook kalium, fosfor en zink. Allemaal mineralen die je lichaam dagelijks nodig heeft. En 
net als andere groene, gele en oranje groente- en fruitsoorten bevat broccoli betacaroteen, dat goed is voor je ogen en je huid. Profiteer van die flowerpower, en zet af en toe broccoli op het menu en schotel deze booster voor aan iedereen die je lief is. 

Broccoli soepje voor twee 

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g broccoli
  • 2 el olijfolie
  • 400 ml bouillon (bijv. kippen- of groentebouillon)
  • 2 el pitten en zaden (bijv.
  • zonnebloempitten en lijnzaad)
  • 3 el ongeklopte slagroom
  • Paar blaadjes munt

Bereiden
Pel en snipper de ui en knoflook. Haal de roosjes van de broccoli en snijd de stronk in stukken. Verhit de olie in een  soeppan en fruit de ui en knoflook zachtjes. Voeg de broccoli en bouillon toe en laat 10-12 min. koken.- Rooster ondertussen de pitten en zaden in een droge koekenpan. Pureer de soep met een staafmixer, maak op smaak met zout en peper en verdeel over 2 soepborden of -kommen. Schenk de room in de soep en garneer met blaadjes munt en de geroosterde pitten 
en zaden.

Tips:
Ook lekker met zelfgemaakte croutons. Met vlees of vis? Je kunt ook wat reepjes gare kipfilet of gerookte makreelfilet door de soep roeren.

Genieten van eten: net zo goed als seks

Denk jij aan eten in termen van “verboden” en “goed” en heb je het over “zondigen” als je een ijsje of bonbons eet? Doe dat eens niet! Geniet van je eten en zorg dat je vooral lékker eet. Want als je dat doet, komt het hormoon oxytocine vrij. En dat is een heel fijn hormoon. Het zorgt voor een geluksgevoel en voor gevoelens van vertrouwen en verbondenheid. Oxytocine komt vrij bij seks, bij het geven van borstvoeding, bij massage en andere aanrakingen. Maar dus ook als je geniet van je eten.

 


Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.