Header background

Weinig koolhydraten een aanrader?

Karine Hoenderdos

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 


Steeds meer mensen eten koolhydraatarm. Bijvoorbeeld omdat ze willen afvallen of omdat ze diabetes type 2 hebben. Hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een koolhydraatarm dieet is niks nieuws. Het wordt al eeuwen gebruikt als manier om af te vallen. De laatste tijd is het weer erg in opkomst, omdat veel mensen merken dat ze zich goed voelen bij deze manier van eten. Daarnaast valt men op deze manier makkelijk af en bereikt een gezond gewicht kunnen bereiken.

Niet voor iedereen is koolhydraatarm eten gezond

Koolhydraatbeperkt eten is niet voor iedereen geschikt. Een dieet moet namelijk altijd bij je persoonlijke voorkeuren en behoeftes passen. Veel sporters willen bijvoorbeeld wel graag een flinke portie koolhydraten in hun voeding. Ook kinderen in de groei en mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten kunnen waarschijnlijk niet zonder een portie gezonde koolhydraten. Maar voor mensen die moeite hebben om niet te zwaar te worden, is het eten van minder koolhydraten heel geschikt.

 


Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in suiker, zoals in frisdrank, snoep, koek, vruchtensap en taart en ook in honing, natuurlijke suikers en fruit. Eigenlijk bestaat alles wat zoet smaakt deels uit koolhydraten. Maar koolhydraten zitten ook in zetmeel, zoals in brood, pasta en rijst. Vooral de zoete producten kan je lichaam missen als kiespijn. Men noemt dat ook wel de ‘snelle’ koolhydraten, omdat ze snel in je lichaam worden afgebroken en opgenomen. 

 

Maar ook de producten die gemaakt zijn van geraffineerde granen (zoals witbrood, witte rijst en pasta) kun je beter achterwege laten. Het zijn lege koolhydraten, die alleen calorieën leveren en verder nauwelijks voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Als je die producten weglaat uit je voeding, krijg je vanzelf minder koolhydraten binnen. Het mooie is dat de goede koolhydraten, zoals in volkorenbrood, zilvervliesrijst en havermout dan over blijven. Die producten leveren wel vezels, vitamines en mineralen. Je eet dan minder calorieën en minder koolhydraten, maar je voeding bevat juist méér voedingsstoffen. Een echte win-win situatie dus.

Lage dooreetfactor

Koolhydraatrijke producten als witte pasta, witbrood en witte rijst hebben een vrij hoge dooreetfactor: je eet er gemakkelijk een heel bord vol van. Van andere producten, zoals een salade (vezels), een biefstuk (eiwit) of een moot zalm (vet), ben je veel eerder verzadigd. Een koolhydraatbeperkte voeding geeft daardoor vaak meer verzadiging.

 

De 5 beste tips voor een low carb dieet

  1. Stop met alle dranken die suiker bevatten. Zoals koffie of thee met suiker, frisdranken, vruchtensappen en zuiveldranken. Je kunt zoetstoffen proberen maar nog beter is: afkicken van de zoete smaak. Drink in plaats daarvan koffie, thee, kruidenthee en natuurlijk, water.
  2. Skip de tussendoortjes die koolhydraten leveren, zoals snoep en koek. Je hebt ze niet nodig en je eet er al snel te veel van. Als je maaltijden voldoende verzadiging bieden, heb je eigenlijk geen tussendoortjes nodig.
  3. Eet geen zoet beleg op brood. Beter is kaas, hummus, pindakaas, avocado, notenpasta, rauwkost, kip of vis.
  4. Kies voortaan voor vezelrijke koolhydraatrijke producten en eet er kleine porties van. Bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst, quinoa, peulvruchten en volkoren pasta.
  5. Maak koolhydraatarme recepten: kies daarbij vooral voor extra groenten. Eet altijd een salade of soep bij de lunch, dan heb je minder brood nodig. Eet twee groentegerechten bij de warme maaltijd of maak bijvoorbeeld spaghetti van courgette of couscous van gemalen bloemkool. Meer groenten is meer variatie, meer smaak én meer voedingswaarde!

Bron

DiabetesfondsZorg standaard diabetesHanno Pijl en Karine Hoenderbos - Diabetes type 2 maak jezelf beter
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zeven keer Winterkost light

Vijf gezonde vervangers voor ongezonde ingrediënten

Tien gouden regels voor gezonder eten