Header background

Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten?

07 juni 2022

leestijd 2 minuten

 

Dat gezond eten belangrijk is, weten we allemaal. En dat dat ook voor kinderen geldt, is voor de meeste mensen ook logisch. Maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is om dit je kind bij te brengen. De aantrekkingskracht van suiker en ander ongezond voedsel op kinderen is groot, en het kan als ouder nog best lastig zijn om je kind te leren dit te weerstaan. 

Worstel jij hier ook wel eens mee? Vraag jij je ook wel eens af hoe je je kind kunt stimuleren om gezond te eten, zonder er een strijd van te maken of alles te verbieden? In de Week voor de Gezonde Jeugd delen we in deze blog tips!

1. Het goede voorbeeld

Uit onderzoek blijkt dat het voorbeeldgedrag van de ouders één van de belangrijkste voorspellers is voor het eetgedrag van het kind. Je kunt wel zeggen dat een kind gezond moet eten, maar als je dat zelf niet laat zien dan komt je boodschap niet goed aan. Kortom: laat aan je kind zien hoe het moet en kies zelf ook voor gezond eten en drinken!

 


2. Wat is er in huis?

Een andere belangrijke voorspeller voor het eetgedrag van het kind, is het voedsel wat aanwezig is in huis. Heeft het kind voldoende gezonde keuzes tot zijn of haar beschikking? Of is eigenlijk vooral de snoepla goed gevuld, in plaats van de fruitmand? 

3. Afspraken

Ook het maken van duidelijke regels en afspraken over eten en drinken stimuleert gezond gedrag. Bijvoorbeeld: samen eten aan tafel, 1 koekje na schooltijd of alleen in het weekend een bakje chips. Je hoeft niet alle snoep en frisdrank te verbieden, maar leer je kind wel dat dit niet altijd kan en mag. Dit geeft duidelijkheid en rust, en je leert je kind ook om verleidingen te weerstaan.

4. Samen doen

Door je kind te betrekken bij het plannen, kopen en klaarmaken van eten, maakt hij of zij kennis met gezonde keuzes. Door groente te snijden, zal je kind eerder geneigd zijn om wat te proeven. En het is ook gezellig, waardoor je van gezond eten iets leuks maakt, in plaats van iets ‘moeten’.

 


Meer informatie

Voor meer tips en informatie over gezond eten, kijk eens op de website van het voedingscentrum.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.