Header background

Aan de slag! Video: Hoe eten we nu en wat kan beter?

Karlijn Allewijn

27 februari 2024

leestijd 10 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Ons huidige voedingspatroon

De koolhydraten zijn in het vorige hoofdstuk besproken, in dit hoofdstuk leer je over vetten en eiwitten. We maken onderscheid in trans-, verzadigde- en onverzadigde vetten. Trans- en verzadigde vetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten verlagen juist de kans op hart- en vaatziekten.

Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam. Een voordeel van eiwitten is dat ze erg vullend zijn en de doorvoer door de darmen vertragen. Daarom is het goed om koolhydraten in combinatie met eiwitten te eten, dit zorgt voor een minder hoge suiker piek in het bloed. We kunnen eiwitten uit dierlijke en plantaardige voeding halen. In dierlijke voeding zitten meer verzadigde vetten, daarom is het goed om eiwitten uit een combinatie van dierlijke en plantaardige voeding te halen.

Kijk en leer!

Wil jij weten of er gezondheidswinst te behalen valt in jouw dieet, kijk dan deze video en krijg adviezen over de verschillende voedingsmiddelen.

 

 

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: Wat is het effect van suiker?

We eten teveel suikerrijke voeding. In 70 tot 80% van onze voeding zitten toegevoegde suikers. Dit heeft nadelige gezondheidseffecten. Kijk de video en leer meer over de effecten van suiker op onze gezondheid.

Aan de slag! Video: de geschiedenis van ons dieet

‘Laat voeding je medicijn zijn’, dit is een citaat van Hippocrates van 2300 jaar geleden. Al 60 miljoen jaar leven wij primaten op deze planeet, over al die jaren heen, en vooral de laatste 100 jaar, is er veel veranderd in ons dieet.

Online training: gezond eten

In dit artikel vindt je de online training: piekeren. Hierin leer je meer over de achtergronden van piekeren en hoe je zelf kunt bijdragen aan het herstel.