Header background

Aan de slag! Video: Wat is het effect van suiker?

Karlijn Allewijn

27 februari 2024

leestijd 10 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? 

Ongezond geprogrammeerd

Vanaf de jaren 50 is er een enorme toename in overgewicht en obesitas. Dit is een gevolg van de voedingsstof-arme en calorierijke voeding van tegenwoordig. We zijn erg veel suiker gaan eten, wat leidt tot verschillende aandoeningen en ziektes. Suiker is een koolhydraat en we maken onderscheid tussen enkelvoudige, snel opneembare koolhydraten en complexe, langzaam opneembare koolhydraten. De snelle koolhydraten worden snel opgenomen in ons bloed en zorgen voor een hoge suikerpiek gevolgd door een dip. Deze dip geeft een hongergevoel en zorgt ervoor dat we weer zin hebben in meer suiker. Dit maakt ons verslavingsgevoelig voor deze enkelvoudige suikers. De hoge pieken in ons bloed hebben verschillende nadelige effecten op onze gezondheid. Terwijl de complexe koolhydraten positieve effecten op onze gezondheid hebben. Ze worden langzaam opgenomen in ons bloed en zorgen dus minder voor hoge pieken en dalen.

Kijk en leer!

Helaas bestaat 70 tot 80 % van onze voeding uit de enkelvoudige, snel opneembare suikers. Wat voor effect dit precies heeft op onze gezondheid zie je in de video!  

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: de evolutie van onze voedingsindustrie

Waar huisvrouwen eerder hele dagen in de keuken doorbrachten en zich vooraf goed lieten informeren door de verkoper van de producten die ze kochten, nemen advertenties en teksten op verpakkingen dat over. Wat heeft dat voor gevolgen?

7 mythes over suiker

Online training: gezond eten

In dit artikel vindt je de online training: piekeren. Hierin leer je meer over de achtergronden van piekeren en hoe je zelf kunt bijdragen aan het herstel.