Header background

Geen vlees eten: daag jezelf uit!

Yuna van den Adel

09 maart 2022

leestijd 3 minuten

 

 

Wist je dat één van de beste dingen die je voor het milieu kunt doen is geen vlees eten? Dit heeft nog een grotere impact op reductie van het broeikaseffect dan Zero Waste (leven zonder afval). Dit was voor mij wel een eye-opener. Zelf ben ik al jaren vegetariër. Waar dit voorheen nog als overdreven en afwijkend werd gezien en ik allerlei kritische vragen en oordelen kreeg, is het steeds meer mainstream geworden. Zo zie je in de supermarkten een ruime keuze aan vleesvervangers en volledig plantaardige producten liggen. Hoe sta jij hier in? Eet jij wel eens geen vlees of is dit voor jou de standaard?

 

Wat is er nodig voor vlees?

Wat maakt dat de impact zo groot is, heeft te maken met diverse factoren. Zo is er voor elke kilo vlees vijf tot twintig keer het aantal plantaardig voedsel nodig om de dieren te voeren; een grote hoeveelheid water en land nodig en draagt het vervoer van vee en vlees bij aan CO2 uitstoot. Daarnaast is zelfs het ademen, boeren, scheten en poepen van de dieren verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid uitstoot van methaan; een broeikasgas vele malen sterker dan CO2.  


Dierenwelzijn

Een ander aspect van vlees eten is uiteraard het dierenwelzijn. Mijn start om vegetarisch te gaan eten ontstond toen mijn basisschool lerares van groep acht ons, als educatief uitstapje, meenam naar het slachthuis. Er zijn sindsdien talloze onderzoeken, documentaires en klokkenluiders in de vleesindustrie geweest die melden wat voor een leed de dieren die voor onze consumptie worden gefokt en geslacht moeten meemaken voor ze in een keurige verpakking in de supermarkt terecht komen.  

 

Keuze genoeg!

Kortom, een mooie stap om bij te dragen aan een beter milieu en dierenwelzijn is een week zonder vlees. Na deze week kun je hier natuurlijk mee verder, mocht je dat willen. Er zijn hiervoor allerlei mogelijkheden, zoals overgaan naar biologisch vlees, flexitariër, vegetarisch of veganistisch gaan eten. Kies een optie waar jij je lekker bij voelt en ga ontdekken hoe dit het beste voor jou werkt. Zo bieden verschillende bestelservices voor boodschappen een vegetarische optie aan, waarbij je al het eten met makkelijke recepten aan huis krijgt. Voor inspiratie voor gerechten kun je onder andere kijken op weekzondervlees.nl, de Vegetarische slager en Allerhande vegetarische recepten. Of geef jezelf een vegetarisch kookboek zoals van Jamie Oliver cadeau.


Geen zuivel

Tot slot, het is dit jaar de vijfde editie van een week zonder vlees. De initiatiefnemers pleiten ook voor het verminderen van zuivel. Omdat hier dezelfde argumenten voor aan te halen zijn dan bij vleesconsumptie. Ze stellen de uitdaging om de week zonder vlees ook een week zonder zuivel te laten zijn. Een uitdaging waar je volgens mij veel plezier uit kunt halen om te ontdekken wat jij lekkere vervangers vindt. Ga je voor bijvoorbeeld haver-, amandel-, soja, kokosnoot, rijst of hazelnootmelk? De laatste is mijn persoonlijke favoriet.   

Wat je keuzes ook zijn, ik gun je hierbij veel plezier en genieten van lekker eten! 

Bron

week zonder vleesnosmilieucentraalwurboek 'De verborgen impact'
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

De Nationale week zonder vlees: waarom doe jij mee?

Aan tafel: daar gebeurt het leven!

Tien gouden regels voor gezonder eten