Header background

Zo zit dat: Dit is positieve gezondheid

Susanne Vlek

Katinka Schippers

22 november 2021

leestijd 2 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: Wat is positieve gezondheid?

Depressie, angststoornis, diabetes of ADHD: we plakken er vaak een label op. Maar ieder mens is meer dan de ziekte of beperking die hij meedraagt. Deze benadering wordt ook wel Positieve Gezondheid genoemd.

Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber vroeg aan ruim tweeduizend mensen wat zij onder gezondheid verstaan. Wat blijkt? Het gaat mensen niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Ze vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk. Het gaat er om dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past.  Ze ontwikkelde met Positieve Gezondheid een andere kijk op gezondheid. 

In de gezondheidszorg ligt de focus vaak op klachten, gezondheidsproblemen een aandoeningen. Het gedachtegoed van Positieve gezondheid benadert gezondheid vanuit een andere hoek: niet vanuit ziekte, maar vanuit veerkracht, wensen en prioriteiten. Het gaat erom dat je je lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt. Hierbij spelen niet alleen medische factoren een rol, maar ook je levensstijl, je omgeving en hoe je in het leven staat. Kortom, positieve gezondheid gaat over je algemene welzijn en hoe je jouw leven op een positieve manier kunt leiden.

 

 

Deze kijk op gezondheid helpt je om te zien wat er wel kan en wat je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Wie ben jij als persoon, waar zit jouw veerkracht en wat maakt jouw leven betekenisvol? Door met een brede blik naar je leven te kijken en doelen voor jezelf te stellen, kun je beter leren omgaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen.

Actief en positief

Positieve Gezondheid is in het leven geroepen door voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber. Tijdens haar ervaring met ziekte ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder ging dan wat zij als arts ooit geleerd had. Ze deed de ervaring op dat zij haar herstel actief en positief kon beïnvloeden. Haar brede kijk op gezondheid werkte ze uit in 6 dimensies. 

Dit zijn ze:

1. Lichaam: hoe fit ben je?
2. Mentaal welbevinden: hoe voel jij je?
3. Zingeving: doe je dingen waar je blij van wordt?
4. Kwaliteit van leven: geniet je van je leven?
5. Meedoen: heb je sociale contacten?
6. Dagelijks functioneren: lukt het om voor jezelf te zorgen?

Spinnenweb

Om te ontdekken op welk vlak (of welke dimensie) van jouw gezondheid jij winst hebt te behalen kun je het Spinnenweb van Positieve Gezondheid gebruiken. Hiermee breng je aan de hand van zes dimensies in kaart hoe je zelf je gezondheid ervaart. Ben je tevreden, gelukkig of eenzaam? Heb je moeite met dagelijkse dingen? Neem de tijd om over elk onderdeel na te denken en vul het eerlijk in. Vervolgens kun je bedenken wat je zou willen veranderen en hoe je dat wilt aanpakken.

 

Gezondheid is dus meer dan alleen 'niet ziek zijn'. Voor iedereen ligt de focus net weer even anders. Ben je een echte Bourgondiër met een uitgebreid sociaal netwerk en een super kwaliteit van leven, dan kun je desondanks gebukt gaan onder hart- en vaatziekten of suikerziekte. Verbetering van lichaamsfuncties is dan een must. Ben je lichamelijk wél super fit, maar is je sociale netwerk erg beperkt en heb je je financiën niet op orde? Dan kunnen het deelnemen aan een club of vereniging en het krijgen van een paar tips van een financiële coach meer bijdragen aan je gezondheid dan een personal trainer. 

Positieve Gezondheid op GZ-Plein

Bij GZ-Punt hebben we de 6 dimensies van Positieve Gezondheid vertaalt naar zes thema’s. Binnen die 6 thema’s vind je allerlei artikelen, oefeningen, challenges, ervaringsverhalen en online trainingen. Dit zijn ze: 

1. Mentaal fit

Als je mentaal gezond bent voel je je overwegend goed en zit je lekker in je vel. Je staat vrolijk in het leven en hebt minder last van stress. Je kunt de gedachten en emoties die je hebt accepteren. En het lukt je om dingen te onthouden, je te concentreren en om te gaan met veranderingen. Je mentale fitheid kun je trainen.

2. Fysiek fit

Als je een goede conditie hebt en fit bent, heb je meer kracht en energie om de dag door te komen. Je wordt ook minder snel ziek en knapt sneller op als je wel iets hebt.

3. Contact met anderen

Een kopje koffie drinken met je buurvrouw, zorgen voor je moeder, afspreken met vrienden. Contact met anderen vergoot jouw eigen geluk. Maar het is niet altijd makkelijk.

4. Genieten van het leven

Er gebeurt van alles in het leven waardoor het soms een uitdaging is om ervan te genieten. Leren omgaan met zowel de pieken als de dalen helpt.

5. Zinvol bezig zijn

Eten koken voor je zieke buurman, de tuin aanharken van een alleenstaande moeder, in het bestuur zitten van je wijkvereniging. Er zijn voor een ander, kan het gevoel geven dat je zinvol bezig bent. Waar kom jij je bed voor uit? Wat geeft betekenis aan jouw leven? Dat kan ook je geloof zijn, een hobby of je werk. Doe je genoeg van waar jij blij van wordt?

6. Grip op dagelijks leven

Voor jezelf en andere zorgen, op tijd op je werk zijn, je administratie op orde houden, je huis aan kant maken en je geldzaken op orde houden. Er is iedere dag genoeg te regelen om grip te houden op je leven.

Positieve Gezondheid in jouw leven

Kun je soms wel wat hulp gebruiken bij ontspannen, opvoeden, slapen, bewegen en dagelijkse dingen? Laat je dan inspireren door de verhalen, interviews, tips en tricks die voorbij komen in de afleveringen van onze eigen podcast Positieve Gezondheid in jouw Leven. Je luistert via onze website of jouw favoriete podcastkanaal. Podcastmaker Kim de Bis gaat in gesprek met ervaringsdeskundigen, coaches, psychologen en andere professionals op onderwerpen uit de 6 thema's. Zo sprak ze bijvoorbeeld met Huisarts Stefan van Rooijen over hoe je door stap voor stap te plannen kunt werken aan een gezondere versie van jezelf. En GZ-psycholoog Yuna van Adel vertelt over belemmerende patronen en hoe je deze kunt doorbreken. 

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees5 minuten

Zo zit dat: mediagebruik van kinderen, hoe ga je daar als ouder mee om?

Als ouder ben jij de belangrijkste influencer van je kind. Je kind kopieert al jouw gedrag. Dus ook je gebruik van schermen en media. Met deze tips weet je hoe je daar als ouder mee om kunt gaan.

Lees5 minuten

Zo zit dat: waarom goede vrienden je gezond houden

Wist je dat jouw vriendschappen invloed hebben op hoe je je voelt? Wanneer je vrienden hebt bij wie je je fijn voelt en met wie je alles kunt bespreken, helpt dit bij een goede gezondheid. Maar hoe werkt dit precies?

Lees10 minuten

Zo zit dat: hoe je goede voornemens wél volhoudt

Steevast hebben mensen vooral aan het begin van het jaar goede voornemens. Denk aan afvallen, meer sporten, stoppen met roken en sparen. 80 % van die goede voornemens sneuvelt al in de eerste maand. Met deze tips gaat jou dat niet gebeuren.