Header background

Aan de slag! Video: de evolutie van onze voedingsindustrie

Katinka Schippers

28 november 2023

leestijd 3 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

De komende weken nemen we je mee in de wondere wereld van onze gezondheid in de videoserie Leefstijl als medicijn. Waarom doen wij mensen wat we doen? Wat werkt wel en wat werkt niet? En waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

De nieuwe smaakmaker

Wat is er met onze voeding gebeurt in de laatste 70 jaar? Waar huisvrouwen eerder hele dagen in de keuken doorbrachten en zich vooraf goed lieten informeren door de verkoper goed lieten informeren over de producten die ze kochten, hebben we tegenwoordig bijna geen tijd meer om te koken en nemen advertenties en teksten op verpakkingen dat over. Alles bedoelt om het haar 'zo makkelijk mogelijk' te maken, maar daardoor vervaagt de kennis over het eten. De globalisering heeft daarbij ook geen positief effect op de kwaliteit van onze voeding. Een grote omslag in onze voeding is de 'anti-vet' beweging, vet wordt bijna helemaal niet meer gebruikt als smaakmaker. Suiker komt daarvoor in de plaats en dat heeft grote gevolgen. En daar bovenop komen de fastfoodketens, genetische modificatie van eten en steeds meer lege calorieën. Wat heeft dat voor gevolgen? 

 

Kijk en leer!

Bekijk de invloed van de voedingsindustrie in dit zesde hoofdstuk van het eerste deel: Het Keerpunt van de Homo Sapiens.

Over de serie

Op sociale media vliegen de snelle oplossingen voor een gezonder leven je om de oren, maar trap je daar in, dan kom je al snel van een koude kermis thuis. Je leefstijl aanpassen, dat kost namelijk tijd. Het gaat, net als met leren lopen, met vallen en opstaan. Omdat er nogal wat wilde, en onjuiste theorieën rondgaan op het wijde web, wil de internationale stichting New Health* gezondheidskennis delen gebaseerd op de richtlijnen van betrouwbare organisaties zoals de Gezondheidsraad en de World Health Organisation (WHO). Want, zo stellen ze, kennis hebben en bewust zijn van een gezonde leefstijl, is de basis van een gezond leven, een langer leven en een hogere leefkwaliteit. En zo is het!

Wil je weten hoe het met jouw leefstijl is gesteld? Doe dan de gratis Leefstijlscan

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Aan de slag! Video: De rol van sport en bewegen in onze geschiedenis

Welke sport is het oudst? En wat was het originele doel van beweging en sport? Wat zijn de keerpunten geweest in de geschiedenis van sport? Deze video neemt je mee in de ontwikkeling en plaats je eigen work-out of sport in een ander daglicht.

Aan de slag! Video: hoe machines ons inactiever hebben gemaakt

De industriële revolutie die in 1750 begon had een enorme invloed op onze actieve leefstijl. Steeds meer handwerk werd overgenomen door machines. Daardoor werd onze leefstijl minder actief.

Aan de slag! Video: Onze prehistorische leefstijl

In slechts drie minuten reis je terug in de tijd voor een lesje Homo Sapiens evolutie geschiedenis. Hoe bewogen en aten we miljoenen jaren geleden?