Header background

Een lunch vol groente!

Karlijn Allewijn

14 oktober 2022

leestijd 2 minuten

Kom jij aan de 250 gram groente op een dag? Dat is een bord vol! Hoe kan je ervoor zorgen dat je die 250 gram binnen krijgt en waarom is dit eigenlijk zo goed voor je? 

Groente, waarom eigenlijk?

Verlaagt risico op chronische ziekten. Het regelmatig eten van groenten zorgt voor een lager risico op ziektes zoals diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen.

Voedingsstoffen. Groenten zitten vol met vitaminen, mineralen en vezels. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goed algemene gezondheid. 

Een gezond lichaamsgewicht. Groente geeft je veel nuttige voedingsstoffen, maar is laag in calorieën. Dit is een groot voordeel en zorgt ervoor dat je makkelijk op gewicht blijft. 

Goed voor de darmen. De darmen zijn gek op groente, het zorgt ervoor dat je stoelgang goed op gang blijft.

Tips om meer groente binnen te krijgen

- Eet groenten tijdens je lunch! In Nederland zijn veel van ons gewend om boterhammen te eten tijdens de lunch. Probeer een keer te lunchen met groenten. Denk aan een salade, een curry met groenten of kies voor een soep met veel groente! Geen tijd tussen de middag? Probeer dan voor je avondeten wat meer te maken zodat je er de volgende dag nog van kunt genieten tijdens de lunch. 

- Neem groente snacks mee naar werk. Denk aan wortels, paprika's, komkommers of tomaatjes waar je gedurende de dag lekker van kunt snacken. 

- Groente is het hoofdbestand van je avondeten. Schep wat minder pasta, rijst of couscous op en vervang dit voor een schep groente. 

- Laat je inspireren door verschillende recepten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op het insta profiel van VEGGILAINE, ze post leuke recepten met groente als basis! 

Maak er een feestje van! 

Je kunt ontelbaar lekkere recepten maken met groente. Blijf niet hangen bij je standaard recepten, bespeur het internet of koop een leuk kookboek en er zal een hele nieuwe groente wereld voor je opengaan!  Begin alvast met dit heerlijke lunchrecept! 

Mexican bowl (2 personen)

 • 2 Paprika’s
 • 1 Zoete aardappel
 • 200 gram zwarte bonen
 • 1 Avocado
 • Bulgur
 • Eetlepel zuivelspread
 • Gerookte paprika poeder
 • Kwark
 • Knoflook
 • Citroensap van halve citroen

 

 1. Snijd de paprika’s in reepjes en de zoete aardappel in blokjes van 1cm. Leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Voeg gerookte paprika poeder, peper en zout toe. Gaar 30 minuten in de oven op 180 graden. Voeg de laatste 10 minuten de uitgelekte zwarte bonen toe.
 2. Kook in de tussentijd de bulgur (zie verpakking)
 3. Verwijder de schil en pit van de avocado. Prak de avocado en voeg twee eetlepels kwark, sap van een halve citroen, 1 fijngesneden teen knoflook en wat peper toe. Meng het goed door elkaar tot een romig mengsel.
 4. Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de groente over twee borden, voeg een schep bulgur, avocado mengsel en een eetlepel zuivelspread toe. Genieten maar!

Dit gerecht kun je ook al van tevoren maken. Als je snel wilt lunchen hoef je alleen nog maar even de paprika en zoete aardappel op te warmen in oven of magnetron.

Eetsmakelijk en gezond!

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees6 minuten

Zo zit dat: Waarom er niks mis met je is als je het moederschap niet altijd leuk vindt

Voor het eerst moeder worden, het is niet niks. Eén op de vijf vrouwen kampt met psychische klachten rondom deze levensveranderende gebeurtenis. Psycholoog Mirjam Meek helpt jonge ouders in haar praktijk en schreef er een boek over.

Lees4 minuten

Zo zit dat: sarcopenie, wat is het en wat kun je er tegen doen?

De ene zestigplusser huppelt zo de trap op, de andere komt amper boven. Dit verschil kan te maken hebben met sarcopenie. Maar wat is dat precies? En nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

Medicijngebruik met je arts bespreekbaar maken
Lees15 minuten

Zo zit dat: Medicijngebruik bespreken met je arts: tips voor een goed gesprek

Een dokter, behandelaar, arts of specialist weet raad en schrijft soms medicijnen voor om je te helpen herstellen. Weet jij wat je precies slikt? En voel jij je daar goed bij? Zo ga je het gesprek aan over je medicijngebruik.