Header background

Een diëtist kan meer dan calorieën tellen!

Karlijn Allewijn

20 september 2022

leestijd 2 minuten

 

Je gaat naar de diëtist om af te vallen, toch? Voor veel mensen is dit de gedachtegang. Dat is ook niet gek, want bij het woord diëten denk je al snel aan afvallen. Maar zou je ook overwegen om naar een diëtist te gaan wanneer je last hebt van energietekort, moeheid, buikpijn of andere klachten?

Wat doet een diëtist?

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot (preventie van) ziekte en gezondheid. De specifieke doelgroepen van een diëtist zijn patiënten met hart- en vaatziekten, kanker, maag-, darm- en leverziekten en diabetes. Door te letten op je voeding zal met kanker een tumor helaas niet ineens verdwijnen en ook zullen je lekkende hartkleppen niet ineens genezen. Voeding is echter wel één van de belangrijkste componenten voor het genezingsproces van de ziekte en voor je eigen kwaliteit van leven tijdens het ziekteproces. Goede voeding kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn als voorbereiding op een chemokuur, maar ook tijdens en na de chemokuur. 


Je lichaam krijgt het dan zwaar te verduren en goede voeding kan dan echt helpen om het wat verdraagzamer te maken. Dit geldt overigens niet alleen in geval van een chemokuur, maar voor alle medische ingrepen. Een diëtist weet precies wat jouw lichaam nodig heeft tijdens zo’n ziekteproces.

Andere kwalen

Je voelt je een beetje suf, energieloos, moe, duizelig... Je bent al naar de dokter geweest, maar hij kan niet vinden waar het vandaan komt. Een diëtist kan jou misschien verder helpen! Het kan best zo zijn dat je te weinig binnen krijgt van bepaalde voedingsstoffen, waardoor je lichaam niet optimaal functioneert. Onthoud dat voeding ‘de brandstof’ is van jouw lichaam; geen goede brandstof kan dus leiden tot minder goed functioneren. De diëtist kan adviezen geven waardoor jij wellicht weer energieker door het leven kunt gaan.

Diëtist voor je gezondheid

Natuurlijk kun je ook nog steeds naar een diëtist gaan wanneer je wat kilootjes wilt kwijtraken, maar onthoud dat een diëtist nog veel meer kan dan dat! Voeding heeft invloed op je algehele gezondheid en welbevinden. Voor tal van klachten kan een bezoekje aan de diëtist dus erg nuttig zijn!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees3 minuten

Gezond eten: wat betekent dat voor jou?

Lees3 minuten

Gelukkiger door gezonder te eten?

Kijk8 minuten

Aan de slag! Video: Hoe beweeg je zo effectief mogelijk?

Activeer je dag met het 21/7 concept! Drie keer per dag, slechts 5-20 minuten bewegen boost je vetverbranding en verlaagt je bloedglucose niveau. Zelfs een extra 5 minuten per dagdeel heeft positieve effecten!