Header background

Aan de slag! 8 tips om mindful te eten

Christel Vondermans

16 mei 2024

leestijd 5 minuten

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?

Drukke dag? Dus: pizza in de oven en voor de tv opeten? Je ontspant meer als je met aandacht kookt en eet. We helpen je op weg met deze 8 tips om met meer aandacht te eten.
8 tips om mindful te eten
FotoiStock

Eten doe je meerdere keren per dag. Best slim dus als je je eetmomenten gebruikt om te ontspannen. Roeren in een romige risotto, rustig worteltjes of courgette in stukjes snijden… Dat werkt haast als meditatie. Door met je handen te werken komen de hormonen serotonine en endorfine vrij en daal het stresshormoon cortisol. Dat wordt helemaal zen genieten van je maaltijd!

Dubbel lekker

Groenten en fruit die je zelf kweekt en oogst smaken niet alleen veel lekkerder, ze helpen je ook ontspannen. Blaadjes munt van takjes plukken, radijs of tomaat oogsten, bonen doppen, bessen plukken en kropjes sla uitplanten: zelfs de meest eenvoudige moestuinklusjes kunnen al je aandacht opeisen, waardoor je andere gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Dubbel genieten dus.

Mindful eten

We leven in een wereld waar overal prikkels zijn: op het werk, van je gezin, van je mobiele telefoon en van sociale media. Heb je daardoor het gevoel geleefd te worden en vind je het lastig om te ontspannen? Dan is mindful eten echt een aanrader. Met mindfulness train je jezelf om meer in het nu te leven. En dat kun je heel goed toepassen op je eten.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.

 

8 tips om mindful te eten

  1. Bedenk waar je écht trek in hebt en geniet ervan.
  2. Eet en drink altijd aan tafel, ook bij een tussendoortje.
  3. Zet al je zintuigen in: hoe ruikt het, hoe ziet het eruit, hoe voelt het in de mond en wat is de temperatuur?
  4. Zet de televisie uit, leg je telefoon weg. Weg met die afleiding.
  5. Kauw goed en eet bewust. Tel hoe vaak je kauwt of focus op de smaak en textuur.
  6. Leg je bestek tussendoor regelmatig neer en pauzeer even.
  7. Ben je bewust van de hap in je mond en prik pas iets nieuws aan je vork als je de vorige hap op hebt.
  8. Luister naar je lichaam en check regelmatig bij jezelf of je al genoeg gegeten hebt.

Voeding als brandstof

Wist je dat jouw dagelijkse maaltijden meer kunnen zijn dan alleen brandstof voor je lichaam? In dit GZ-Plein artikel gaan we verder dan calorieën tellen en leggen we uit hoe je jouw bord kunt gebruiken als bron voor een gezond brein. Kun je wel wat tips gebruiken voor een kleurrijk groentefestijn op je bord? Met deze tips voor meer groente bij je lunch gaat het je lukken. Oefening baart kunst, zo werkt het ook met het trainen van mindfulness. Ook andere activiteiten kun je oefenen om met meer aandacht te doen. Met deze dagelijkse oefeningen word je vanzelf zen.

 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Tips voor het trainen van mindfulness

Wat is mindfulness?

Zo eet jij jezelf blij!

Wist je dat jouw dagelijkse maaltijden meer kunnen zijn dan alleen brandstof voor je lichaam? In dit artikel gaan we verder dan calorieën tellen en leggen we uit hoe je jouw bord kunt gebruiken als bron voor een gezond brein.