Header background

Fysiek fit

Als je een goede conditie hebt en fit bent, heb je meer kracht en energie om de dag door te komen. Je wordt ook minder snel ziek en knapt sneller op als je wel iets hebt.

Laat je inspireren

Zo train en beweeg je thuis (met je kinderen)

Beweeg gewoon, het klinkt zo simpel, maar hoe doe je dat dan? Ik ga met je delen hoe ik dat doe als alleenstaande moeder van een zesjarige met baan in loondienst en eigen onderneming als hardloop- en leefstijlcoach.

Zo zit dat: Ontspanning door inspanning

Stress, tijd te kort en een lange to-do-lijst? Stress solt met je hersenen. Maar, ze zijn flexibel! Bewegen helpt je hersenen om te herstellen en jóu om te ontspannen.

Aan de slag! Video: Zo eet je in kleine stapjes gezonder

Gezonder eten is geen eenmalige switch, maar een voortdurend proces van bewustwording en kleine veranderingen. Ontdek hoe je gemakkelijker de switch naar een gezonder dieet kan maken. Bekijk de video voor meer informatie en tips!

Aan de slag! Video: Het recept voor gezond eten

Een gezond eetpatroon begint met kennis over eten. Ontdek waar het fout gaat in onze eetgewoonten en leer hoe je simpelweg lekker én gezond kunt eten! Wil jij de goede eetkeuzes gaan maken, kijk dan deze video!

Aan de slag! Video: Hoe eten we nu en wat kan beter?

Kom meer te weten over vetten en eiwitten in jouw voeding en krijg adviezen over verschillende voedingsmiddelen. Wat eten we nu, maar wat zouden we eigenlijk beter kunnen eten? Benieuwd? Kijk dan de video!

Aan de slag! Online Training: Een goede nachtrust

Last van slaapproblemen of word je vermoeid wakker? Deze gratis online training van GZ-Plein biedt jou een fijne nachtrust. Je leert meer over slaapproblemen en wat je kan doen om elke avond goed te slapen!

Aan de slag! Video: Wat is het effect van suiker?

We eten teveel suikerrijke voeding. In 70 tot 80% van onze voeding zitten toegevoegde suikers. Dit heeft nadelige gezondheidseffecten. Kijk de video en leer meer over de effecten van suiker op onze gezondheid.

Aan de slag! Video: de geschiedenis van ons dieet

‘Laat voeding je medicijn zijn’, dit is een citaat van Hippocrates van 2300 jaar geleden. Al 60 miljoen jaar leven wij primaten op deze planeet, over al die jaren heen, en vooral de laatste 100 jaar, is er veel veranderd in ons dieet.

Zo zit dat: De voordelen van teamsport

Hockey, handbal, volleybal, voetbal, waterpolo of synchroonzwemmen… Wie aan een teamsport doet, herkent het: samen trainen is leuker. Gewonnen wedstrijden vier je samen en na verloren wedstrijden baal je samen.

Aan de slag! Video: Hoe beweeg je zo effectief mogelijk?

Activeer je dag met het 21/7 concept! Drie keer per dag, slechts 5-20 minuten bewegen boost je vetverbranding en verlaagt je bloedglucose niveau. Zelfs een extra 5 minuten per dagdeel heeft positieve effecten!

Aan de slag! Video: Hoe zet je bewegen in als medicijn?

Bewegen is de sleutel tot een gezond lichaam en brein. Door je spieren actief te gebruiken wordt de stof myokine uitgescheiden. Deze stof speelt een grote rol in onze gezondheid. Je leert er meer over in deze video!

Aan de slag! Video: Het recept voor een actief leven

Ontdek het recept voor een gezond en actief leven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie!

Aan de slag! Video: Het effect van onze inactieve leefstijl

De voorspelling wijst erop dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas alleen nog maar gaat toenemen. Ook het aantal diabetici zal naar verwachting toenemen, en vergrijzing zal de gezondheidszorgkosten verdubbelen, waardoor sommige Europese landen f

Aan de slag! Video: Wat zijn we geworden? - De inactieve Homo Sapiens

Van actieve wezens is er langzaam een achteruitgang in onze fysieke activiteit te zien. Dit is te wijden aan technologische vooruitgangen. Ongezond eten, stress en zitten worden bevorderd. Tijd om hier iets aan te doen dus.

Podcast: Cocky Hoogeveen over voeten als fundament voor hoe jij je voelt

Cocky Hoogeveen is medeoprichter van Voeten Training. Net als bij een auto waarbij de wielen goed uitgelijnd moeten zijn om goed te kunnen rijden, is de stand van de voeten enorm belangrijk voor het goed functioneren van de rest van het lichaam.

Aan de slag! Video: De 3 thema's van leefstijl als medicijn

Het recept voor gezond leven is gebaseerd op drie thema’s. Thema’s die zijn bewezen in de praktijk, bijvoorbeeld in de Blue Zones.

Aan de slag! Video: onze leefstijl in de toekomst

Als we de huidige trend volgen, heeft, volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), 62 % van de Nederlanders in 2040 overgewicht en obesitas. Zijn we bezig een nieuwe soort te creëren?

Aan de slag! Video: de evolutie van onze voedingsindustrie

Waar huisvrouwen eerder hele dagen in de keuken doorbrachten en zich vooraf goed lieten informeren door de verkoper van de producten die ze kochten, nemen advertenties en teksten op verpakkingen dat over. Wat heeft dat voor gevolgen?

Mijn verhaal: Annemieke over haar niet aangeboren hersenletsel

Na een buikvliesontsteking herstelde Annemieke niet, waardoor een lange zoektocht begon. Met de tijd en met hulp leert zij haar ziekte begrijpen. Een podcast in samenwerking met InTalk.

5 Tips om gezond de feestdagen door te komen

December is een maand van feestvieren en samenzijn. En dat gaat vaak samen met lekker eten en drinken. Soms meer dan goed voor je is. Met deze vijf tips kom je gezond én toch heel gezellig de feestdagen door!

Genoeg bewegen tijdens de feestdagen? Maak een beweegmenu!

Bust a move tijdens de feestdagen! En geniet extra van je kerstdiners. Hoe dan? Door van tevoren een beweegmenu te maken.

Aan de slag! Video: hoe machines ons inactiever hebben gemaakt

De industriële revolutie die in 1750 begon had een enorme invloed op onze actieve leefstijl. Steeds meer handwerk werd overgenomen door machines. Daardoor werd onze leefstijl minder actief.

Mijn verhaal: Willeke had overgewicht en koos voor een gezonde leefstijl

Willeke kampt al jaren met een slechte conditie en overgewicht. Ze heeft ze inmiddels de knop om weten te zetten en voelt zich daar goed bij. Een podcast in samenwerking met InTalk.

Aan de slag! Video: De rol van sport en bewegen in onze geschiedenis

Welke sport is het oudst? En wat was het originele doel van beweging en sport? Wat zijn de keerpunten geweest in de geschiedenis van sport? Deze video neemt je mee in de ontwikkeling en plaats je eigen work-out of sport in een ander daglicht.

Zo zit dat: sarcopenie, wat is het en wat kun je er tegen doen?

De ene zestigplusser huppelt zo de trap op, de andere komt amper boven. Dit verschil kan te maken hebben met sarcopenie. Maar wat is dat precies? En nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

Aan de slag! Video: Huidige status van onze Gezondheid

Moeten wij ons zorgen maken over de gezondheid in onze toekomst? In hoofdstuk 1 van het eerste deel (Het Keerpunt van de Homo Sapiens) staat de huidige situatie van de gezondheid van ons als mens centraal.

Dit doet bewegen met je hersenen

Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je lichaam, maar het heeft ook een positief effect op je brein! Kom erachter hoe bewegen jouw brein positief beïnvloedt.

Fabel of Feitenfeest: Moet je echt 10.000 stappen per dag zetten?

Ga jij snel nog een rondje wandelen als je aan het eind van de dag nog geen 10.000 stappen op de teller hebt staan? Het 10.000 stappen-doel is ondertussen algemeen bekend. Maar waar komt die 10.000 vandaan? En zijn zoveel stappen wel nodig?  

Vijf tips om aan je 30 minuten beweging per dag te komen

Beter slapen kun je leren

Zo is veganistisch eten gezond

Tien gouden regels voor gezonder eten

Weinig koolhydraten een aanrader?

Kom uit die bureaustoel!

Vijf gezonde vervangers voor ongezonde ingrediënten

Online training: kom in beweging!

Bewegen is goed voor je. Veel mensen hebben als goede voornemen om meer te bewegen. Echter blijft dit vaak bij een voornemen. In dit artikel bieden wij een online training aan hoe je in beweging kan komen.

Zeven keer Winterkost light

Geef een positieve spin aan jouw gezondheid

Eet je anders als je hoogsensitief bent?

Online training: slapen

In dit artikel vind je de online training: slapen. Deze training is bedoeld voor mensen die problemen ervaren met slapen. Je leert met dit programma de achtergronden van slaapproblemen en hoe je zelf kunt bijdragen aan herstel.

Online training: gezond eten

In dit artikel vindt je de online training: piekeren. Hierin leer je meer over de achtergronden van piekeren en hoe je zelf kunt bijdragen aan het herstel.

Aan tafel: daar gebeurt het leven!

De Nationale week zonder vlees: waarom doe jij mee?

Geen vlees eten: daag jezelf uit!

Wist je dat één van de beste dingen die je voor het milieu kunt doen is geen vlees eten? Dit heeft een grotere impact op de reductie van het broeikaseffect van een leven zonder afval.

Wel, geen of minder vlees: wat is nou gezond?

Een grammetje meer of minder zout, wat maakt het eigenlijk uit?

Slaap overschat? Zeker niet!

Gelukkiger door gezonder te eten?

Gezond eten: wat betekent dat voor jou?

Hoe stimuleer je je kind om gezond te eten?

Tien tellen in de rimboe!

Motivation to Move Week

7 mythes over suiker

Hoogsensitief en genieten van eten: zo doe je dat

De jeugd in beweging

Lekker bewegen: een goede gewoonte

Een diëtist kan meer dan calorieën tellen!

Bewegen is essentieel voor een goede balans

Een lunch vol groente!

Kom jij aan de 250 gram groente op een dag? Dat is een bord vol! Hoe kan je ervoor zorgen dat je die 250 gram binnen krijgt en waarom is dit eigenlijk zo goed voor je? 

Blijf in balans!

Het darm-microbioom: wat is het?

Jouw darmen en je mentale en fysieke gezondheid

Voeding maakt een verschil!

Bewegen voor gezonde darmen

Het prikkelbaar darm syndroom, wat is dat nou eigenlijk?

Interview over de darmen met professor Ben Witteman

Zeven tips voor een ijzersterk darm-microbioom

Neem een duik, daar fris je van op!

Ervaringsverhaal gezondheidsconsulent en permaculturist Birgitte Devos

Aan tafel - Eten waar je gelukkig van wordt

Aan tafel - Zo kweek je een makkelijke eter

Aan tafel - Lente kriebels in de keuken

Fysiek fit - buiten zwemmen, durf jij het aan?

Fysiek fit - Bijna 1 op de 6 kinderen speelt nooit buiten

Fysiek fit - Voor mijn gezonde zelf: haal meer uit je wandeling

Team - In Balans

Een toekomst met een beweegbehandeling voor depressie!

Wat doet de zon met je gezondheid?

Een stappenplan om te starten met bewegen

Begin vandaag nog met ons beweegstappenplan: ontdek leuke activiteiten, stel doelen, maak een schema, betrek anderen, neem de sprong, wen eraan en beloon jezelf. Verbeter jouw mentale gezondheid en welzijn met lichaamsbeweging. Start nu!

Zo laat je snoep en snacks tussendoor gemakkelijker staan

Mijn verhaal: Wesley kon nauwelijks rechtop zitten, nu inspireert hij met zijn gezonde leefstijl

Ondanks de zenuwziekte die Wesley (39) heeft, is hij koning in positief denken, werkt hij liggend én motiveert hij anderen met zijn gezonde leefstijl. ‘Neem zelf de regie over je gezondheid.'