Header background

Zo zit dat: waarom goede vrienden je gezond houden

Roza Borren

27 november 2023

leestijd 5 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: Hoe houden goede vrienden je gezond?  

Wist je dat jouw vriendschappen invloed hebben op hoe je je voelt? Wanneer je vrienden hebt bij wie je je fijn voelt en met wie je alles kunt bespreken, helpt dit bij een goede gezondheid. Maar hoe werkt dit precies?

Liever goede vrienden dan veel vrienden

Tegenwoordig heb je op sociale media tientallen of honderden vrienden en volgers. Maar hoeveel van je Facebook- of Instagramvrienden zijn échte vrienden? Het aantal vrienden is niet belangrijk, maar de kwaliteit van jouw vriendschappen is dat wel. Gemiddeld hebben mensen twee tot drie hechte vriendschappen, en dat is voldoende voor hoe goed je je voelt. Laat je dus niet afschrikken door de hoge aantallen op sociale media, want die zijn niet zo belangrijk als jouw goede vrienden.

Lekker in je hoofd

Je goede vrienden bieden je steun, in goede en slechte tijden. Je kan je hart luchten bij je beste vriendin of je kan helemaal jezelf zijn bij die goede vriend. Deze vriendschappen zijn een steun tijdens stressvolle periodes. En minder stress is goed voor hoe je je voelt. Door goede vriendschappen is het makkelijker om positief in het leven te staan. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vriendschap kan werken tegen depressieve gevoelens.  

Lekker in je vel

Vriendschap heeft niet alleen invloed op hoe we ons voelen in ons hoofd, maar ook op hoe je in je vel zit. Uit onderzoek blijkt dat weinig sociale contacten net zo slecht voor je is als 15 sigaretten per dag roken. Goede vriendschappen verminderen de kans op blijvende ziektes. Het zorgt namelijk voor een lagere bloeddruk, minder kans op ontstekingen en je hormonen zijn meer in balans. Dit komt omdat vrienden je stress verlagen en je verzorgen wanneer je ziek bent. Zo kan je sneller beter worden.  

Sociale steun

Dat vriendschap zoveel invloed heeft op onze gezondheid, is niet gek. Van nature leeft de mens in een groep. Contact met anderen geeft ons al eeuwen steun en bescherming. We zijn niet gemaakt voor eenzaamheid en zien vriendschap daarom ook als een manier om te overleven. Jouw vrienden kunnen je bijvoorbeeld aanmoedigen om beter voor jezelf te zorgen. Je gaat bijvoorbeeld sneller gezonder eten, meer bewegen of je brengt een bezoek aan de dokter als jouw vrienden aangeven dat dit belangrijk is. Doordat je beter voor jezelf zorgt, kan je ook weer beter voor anderen, zoals bijvoorbeeld je kinderen zorgen. 

 Goede vrienden zijn dus belangrijk op alle vlakken van je gezondheid. In het artikel Vriendschap maakt gelukkig! Dit is waarom gaan we hierover verder in gesprek met Beate Volker, socioloog en expert op het gebied van vriendschap. Ze geeft ook tips hoe je vriendschappen sluit. Ook dit blog Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat! staat vol met tips.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.