Header background

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!

Frieda Zieleman

22 november 2021

leestijd 3 minuten


Vriendschap is heel belangrijk voor ons levensgeluk. Wil je nieuwe vrienden maken, maar weet je niet hoe je dat aanpakt?
Lees onze tips en zet de eerste stap naar meer vriendschap in je leven.

 

Mensen leren kennen

Nieuwe vrienden maken begint vaak met nieuwe mensen leren kennen. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, maak een praatje op het schoolplein of meld je aan voor een leesclub, kookclub of sportvereniging. Je hebt dan in elk geval al één overeenkomstige interesse. Maar je kunt ook online nieuwe contacten opdoen, bijvoorbeeld op een forum of via een app. Net als dat er datingapps zijn, zijn er ook apps om nieuwe vrienden te maken. Goede voorbeelden zijn Badoo, Hey! VINA en Skout. 


Van kennis naar vriend

Misschien heb je al iemand in je omgeving die je graag beter zou leren kennen. Maar hoe verander je zo’n goede kennis nu in een goede vriend? Maak eens een wat uitgebreider praatje en vertel wat meer over jezelf. Je merkt vanzelf of de ander daarvoor openstaat. Is dat zo, dan kun je vragen of hij of zij het leuk vindt om een keer iets af te spreken.


Herstel het contact

Had je vroeger een goede studievriendin, maar is het contact verwaterd? Of vraag je je af hoe het met je beste vriend van de lagere school is? Via social media is het tegenwoordig heel eenvoudig om het contact te herstellen. Merk je online dat de klik van vroeger er nog steeds is, stel dan voor om elkaar weer eens te ontmoeten. Wie weet blazen jullie de oude vriendschap nieuw leven in.

 

Overwin je verlegenheid

Het kan best spannend zijn om een gesprekje met iemand aan te knopen en voor te stellen om iets af te spreken. Misschien vraag je je af of je wel genoeg gespreksstof hebt voor een hele avond en of de ander zich niet zal vervelen. Wil je wel graag nieuwe vrienden maken, maar zit je verlegenheid of onzekerheid je daarbij in de weg? Een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteit geven dan goede handvatten.

 

De vriendschap onderhouden

Als het eerste contact gelegd is en de eerste afspraak gezellig was, is het zaak om de vriendschap verder uit te bouwen. Een paar goede tips:

  • Maak bewust tijd voor elkaar vrij en zeg niet te snel af.
  • Probeer een activiteit te vinden die jullie allebei leuk vinden.
  • Toon belangstelling voor iemand en deel ook dingen over jezelf.
  • Leg de lat niet te hoog en doe het rustig aan. Zet niet meteen in op het vinden van een nieuwe boezemvriend, maar gewoon op het ontmoeten van nieuwe mensen waar je leuke dingen mee kunt doen. 
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.