Header background

Antwoord op jouw vraag over pesten

Mirre Balke

23 april 2024

leestijd 3 minuten

Pesten op de werkvloer en tips hiertegen
Foto Yan Krakau | Pexels

Eén van onze experts beantwoordt jouw vraag rondom onderwerpen waar je in je leven mee te maken hebt. Zit je ergens mee? Aarzel niet om hierover een vraag te stellen, vaak ben je niet de enige die meer wil weten over een bepaald onderwerp. Stuur je vraag naar contentclub@gz-plein.nl, het antwoord vind je dan op onze site; onder de titel “Antwoord op jouw vraag…”.

Deze keer stelt Milou (38) uit Bilthoven een vraag aan GZ-Plein psycholoog Mirre Balke: Ik word gepest op mijn werk, waarom doen mensen dat toch? 

Mirre: 'Je zou het misschien niet denken maar mensen die pesten, voelen zich vaak onzeker, of ze zijn zelf ooit gepest. Het pestgedrag geeft hen een soort gevoel van veiligheid en aanzien. Vaak zie je dat een pester zich moeilijker kan inleven in emoties van anderen en dus niet doorheeft wat de impact is van het pestgedrag op een ander. Het ligt dus niet aan jou. Jij kunt dit dus ook moeilijk voorkomen. Praat er in elk geval met anderen over, en het liefst met de pester zelf.'  

Meer lezen

In dit artikel op GZ-Plein kun je meer lezen over pesten, waarom het gebeurt en wat je er aan kunt doen. Of luister naar de podcast van Cindy Wijman over hoe zij vanaf de basisschool werd gepest. Nu helpt ze als coach slachtoffers van pesten om aan je zelfvertrouwen te werken. Je kunt ook haar persoonlijke verhaal lezen in de rubriek Mijn verhaal. En voor nog meer persoonlijke ervaring over pesten op de werkvloer, kun je luisteren naar de podcast met Ingrid die start met een nieuwe baan en al snel last krijgt van pestgedrag van haar nieuwe collega's. 

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Mijn verhaal: Ingrid over pesten op het werk

In samenwerking met InTalk luisteren we naar het verhaal van Ingrid over pesten op het werk.

Pesten: voorbij de schaamte

Mijn verhaal: Cindy werd gepest en helpt nu zelf pestslachtoffers

Cindy Wijman (39) werd als kind gepest. Nu helpt ze zelf pestslachtoffers met coachtrajecten: 'Ik gun het iedereen dat ze hun trauma echt verwerken.'