Header background

Iedereen verdient een maatje

Susanne Vlek

26 augustus 2022

leestijd 2 minuten

 

Veel mensen doen vrijwilligerswerk. En veel van dat vrijwilligerswerk bestaat uit het helpen van anderen. Een goed voorbeeld hiervan is het zijn van ‘een maatje’ voor een ander. Maar wat doe je dan eigenlijk? En hoe help je de ander hiermee?

Het doel van een maatje

Maatje zijn draait er om dat je iemand ermee kunt helpen. Dat geeft je een gevoel van ertoe doen, van bijdragen aan de maatschappij. Om sociale verbinding, doorbreken van eenzaamheid. Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Het kan iemand het plezier en zelfvertrouwen teruggeven wat hij of zij nodig heeft om weer eigen contacten op te bouwen en op pad te gaan.

 

Wat doet een maatje?

Maatjes kunnen veel verschillende dingen doen. Sommige maatjes komen langs, om even te kletsen of een spelletje te doen. Andere maatjes helpen, geven advies. Weer andere maatjes gaan mee naar moeilijke dingen, zoals een afspraak met de huisarts. Of ze ondernemen samen een activiteit: sporten, wandelen, boodschappen doen. 

Waarom zou je dat doen?

Omdat je iemand ermee kunt helpen. Dat geeft je een gevoel van ertoe doen, van bijdragen aan de maatschappij. Lees meer over het nut van vrijwilligerswerk in deze blog.

Hoe word je maatje?

Wil jij als vrijwilliger iemands maatje worden? Er zijn veel verschillende organisaties die ondersteunen bij het koppelen van een vrijwilliger als maatje aan een deelnemer. Kijk eens op deze site of google naar organisaties bij jou in de buurt die maatjesprojecten hebben.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Doen30 minuten

Aan de slag! Online Training: Een goede nachtrust

Last van slaapproblemen of word je vermoeid wakker? Deze gratis online training van GZ-Plein biedt jou een fijne nachtrust. Je leert meer over slaapproblemen en wat je kan doen om elke avond goed te slapen!