Header background

Zo zorg je voor een gezellig kerstdiner

Hannah Mannearts

17 december 2021

leestijd 2 minuten

 

Elke familie kent het wel: je zit gezellig aan tafel met de feestdagen en bent volop in gesprek. Soms is het niet helemaal meer te achterhalen hoe, maar opeens laaien de gemoederen hoog op omdat iemand een controversieel onderwerp heeft aangesneden. Dit kan bijvoorbeeld een maatschappelijke discussie zijn zoals de Pietendiscussie of een onderwerp dichterbij huis, zoals acceptatie van verschillende liefdesvormen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de sfeer gezellig blijft en iedereen volgend jaar nog bij elkaar aan tafel wil zitten! 

 

1. Wees voorbereid op wat kan komen 

Als je je familie al een hele tijd niet hebt gezien, is het soms weer even wennen. Die ene oom die altijd grappen maakt of juist gekke uitspraken heeft, denk er thuis alvast even over zodat je niet verrast wordt aan tafel. 

 

2. Ga uit van goede intenties

Als je uitgaat van het goede van de mens, zal het rustiger zijn aan tafel. De ander zal heus niet expres nare dingen zeggen, maar doet dit waarschijnlijk uit een eigen overtuiging. Als je elkaar niet te veel verwijt, zal het gezelliger blijven aan tafel. 

3. Bepaal je intentie 

Het is een goed idee om te bedenken hoe je de avond ingaat. Kom je voor ruzie? Vast niet. Hou dit gevoel dan ook vast, en probeer te bedenken of jouw argument nu echt bijdraagt aan een goed gesprek of dat je hiermee stiekem al weet dat die ene tante er weer een weerwoord op heeft. Houd dus in gedachten met welk doel je hier kwam. 

 

4. Blijf realistisch met je verwachtingen 

Samenhangend met de vorige tip is deze ook belangrijk: verwacht geen onrealistische dingen.  Veel mensen verwachten met de feestdagen alleen maar liefde, maar er kan af en toe ook weleens een negatieve opmerking worden gemaakt of iets fout gaan.  Als je al weet dat het er heftig aan toe kan gaan, probeer dan het plezier te blijven zien.  

5. Denk na over wat echt belangrijk is 

Tijdens deze lastige coronatijden hebben we het al moeilijk genoeg gehad afgelopen jaar en hoewel de gemoederen daardoor misschien hoog kunnen oplopen, is het belangrijk om te onthouden wat nu echt belangrijk is. Wees blij dat je samen kunt zijn met je familie en geniet van de tijd die je samen hebt, want je weet nooit of dit volgend jaar anders is of in een andere samenstelling. 


Fijne feestdagen!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees4 minuten

Zo zit dat: sarcopenie, wat is het en wat kun je er tegen doen?

De ene zestigplusser huppelt zo de trap op, de andere komt amper boven. Dit verschil kan te maken hebben met sarcopenie. Maar wat is dat precies? En nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

Lees2 minuten

It’s all in the family

Luister50 minuten

Mijn verhaal: Marjo over eigenwaarde opbouwen na huiselijk geweld

Op het moment dat Marjo's man verbaal of fysiek agressief is, gaat zij ervan uit dat het haar schuld is. En dat het vanzelf wel overgaat. Inmiddels heeft ze veiligheid gevonden en leert ze op te komen voor wie ze is.