Header background

Zo zit dat: De voordelen van digitaal contact

Sophie Luderer

01 juni 2024

leestijd 3 minuten

In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid.  Deze keer lichten we de voordelen van digitaal contact uit.

Er wordt vaak beweerd dat digitaal contact onpersoonlijk is, maar dat is zeker niet altijd waar. We zetten wat positieve kanten van online contacten op een rijtje.
moeder met kinderen hebben een gesprek met mobiele telefoon en lachen
FotoTima Miroshni | Pexels

Je kunt er altijd voor elkaar zijn

Merk je dat een vriendin het moeilijk heeft? Dan heb je eerder en makkelijker in een appje gevraagd wat er scheelt en of je kunt helpen dan wanneer je eerst een afspraak moet plannen. Je kunt meer betrokken blijven bij iemand, omdat je iemand op ieder moment kunt laten weten dat je aan hem of haar denkt en bijvoorbeeld een bemoedigend berichtje kunt sturen.

Het kan een veilige omgeving bieden

Er wordt vaak gedacht dat online contact minder waardevol is dan direct contact. Digitaal sla je nou eenmaal niet zo makkelijk een arm om iemand heen. Maar juist als je in je maag zit met iets waar je moeilijk over praat, kan het heel veilig en fijn voelen om dat te doen binnen een speciale community of besloten facebookgroep. Een anonieme chatfunctie kan drempels wegnemen. Ook lees en leer je veel van anderen die met soortgelijke problemen kampen.

Het is laagdrempelig

Ben je verlegen of sociaal wat onhandig? Online is de drempel om contact te maken een stuk lager dan wanneer je iemand in het echt moet aanspreken. Je hoeft er de deur niet voor uit! Denk bijvoorbeeld aan gamen, in die wereld ontstaan veel vriendschappen.

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.
Een vrouw die plezier heeft achter haar laptop.
FotoEkaterina Bolovtsova | Pexels

Je vindt makkelijk gelijkgestemden

Online kun je heel gericht zoeken naar gelijkgestemden. Of je nu op zoek bent naar lotgenoten die lijden aan eenzelfde aandoening, mede puppybezitters met opvoedproblemen of bijvoorbeeld in contact wil komen met anderen uit de LHBTIQA+ gemeenschap. Vooral mensen die wat betreft interesses makkelijker buiten de boot vallen in de “echte wereld” hebben sinds internet veel meer mogelijkheden om gelijkgestemden te vinden.

Het verkleint afstand

Waar je ook bent: je kunt (bijna) overal in contact blijven met anderen. Online contact brengt je makkelijker dichtbij mensen die ver weg van je zijn. Dat is extra waardevol als je, om wat voor reden dan ook, ver van je dierbaren bent. Via het beeldscherm kun je makkelijk je woonomgeving laten zien, je nieuwe kapsel showen, gezellig samen dezelfde film kijken of zelfs samen op afstand een maaltijd eten.

Disclaimer: Online contacten maken afstanden kleiner. Maar let er wel op dat je ondertussen niet de afstand vergroot tot de mensen die naast je zitten.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.