Header background

Praten lucht op

30 december 2022

leestijd 3 minuten

Je zit in een dipje, het is donker en koud, je weet niet of je wel de goede studie hebt gekozen en je denkt bij jezelf; wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?! Je blijft ermee rondlopen, steeds komt de gedachte weer terug. De dagen gaan voorbij zonder van de mooie momenten te genieten, want de problemen sluimeren steeds door je hoofd.

Een dipje 

Veel jongvolwassenen hebben af en toe een mentaal dipje. Dit is niet gek in deze levensfase. Je staat voor veel keuzes en je hebt weinig vastigheid, daarom is een dipje ook helemaal niet erg. Het wordt pas verontrustend als je ermee blijft rondlopen en geen hulp zoekt. Een kwart van de jongvolwassen met beginnende mentale problemen praat hier met niemand over. De reden dat er niet over gepraat wordt is vaak door schaamte, of door de gedachte: “Het is mijn probleem, dus ik moet het zelf oplossen”. Zonde, want praten kan enorm helpen.  

Kwetsbaar opstellen 

Praten lucht op. Ze zeggen ook wel eens: gooi het eruit! Wanneer je open bent tegen een familielid, partner, vriend of vriendin, dan zal diegene ook sneller open zijn tegen jou. Zo kom je er vaak achter dat je niet de enige bent met een dipje. Dit helpt, je voelt je al minder ‘alleen’ want je bent niet de enige. Daarnaast wordt de sociale band enorm versterkt wanneer je open over je problemen praat.

Jezelf kwetsbaar opstellen is niet makkelijk, misschien kunnen onderstaande punten jou een beetje op weg helpen.

  • Bekijk het vanuit een ander perspectief. Stel een vriend of vriendin komt naar jou toe en vertelt waar hij/zij mee zit. Zou je dit gek of zwak vinden? Waarschijnlijk niet.
  • Mensen zijn sociale dieren, ze willen elkaar graag helpen, probeer dus open te staan voor hulp. Daarvoor zul je eerst moeten vertellen waar je mee zit.
  • Wees niet bang dat mensen je een zeurkous vinden. Iedereen voelt het verschil aan wanneer je echt ergens mee zit of wanneer je zeurt over het weer en je zere voeten.
  • Als iemand met zijn/haar zorgen naar je toe komt, vind je dit dan vervelend of voel je je vereerd dat diegenen zijn/haar hart lucht met jou? Waarschijnlijk het laatste. Je geeft iemand een gevoel van waardering en vertrouwen wanneer je jouw problemen verteld.

 

Meer weten? 

Op de website heyhetisoke staat informatie over hoe je iemand kunt helpen, hoe je zelf het gesprek aan kunt gaan en waar je naartoe kunt gaan voor hulp. Daarnaast kun je hier ook ervaringsverhalen lezen. Wil je meteen een luisterend oor? Neem dan contact op met @ease of de luisterlijn.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees- minuten

“En toen zat ik ineens thuis met een burn-out”

Lees5 minuten

Feiten en cijfers over ontspanning

Wist je dat de geur van een citroen rustgevend werkt? En schrijf jij wel eens op waar je dankbaar voor bent? Ook dat werkt stressverlagend namelijk!

Doen15 minuten

Online training: mijn dagboek

In dit artikel lees je hoe je deel kan nemen aan de online training: mijn dagboek. In onze drukke levens maken we maar weinig tijd vrij om aan onszelf te vragen hoe het gaat. Herken je dit? Lees dan snel verder.