Header background

Moederdag: waar komt het vandaan?

Karlijn Allewijn

07 mei 2022

leestijd 3 minutenUitgebreid ontbijt op bed, cadeautjes, knutselwerkjes…je kent het wel, Moederdag! Een nationale dag, waar elke moeder één dag extra in het zonnetje wordt gezet. Hoe is deze dag eigenlijk ontstaan en zit er misschien een schaduwkant aan deze mooie, vrolijke, dankbare dag?

 

Hoe het begon

De nationale Moederdag die we in Nederland kennen is ontstaan in Amerika. Daar werd, dankzij Anna Jarvis, in 1907 de eerste Moederdag gevierd. Haar moeder, Ann Jarvis, had in de Amerikaanse burgeroorlog de ‘Mothers Day Work Clubs’ georganiseerd voor het helpen van hulpbehoevende moeders. Ann’s wens was dat er een dag zou komen waarbij het goede werk van moeders zou worden herdacht en beloond. Na het overlijden van Ann schreef haar dochter Anna honderden brieven naar kerkleiders en politici om Moederdag te promoten. Haar grote inzet werd beloond en in 1914 verklaarde president Woodrow Wilson Moederdag als een nationale feestdag.

 

De feestdag waaide rond 1925 over naar Nederland, waar het toen ook een nationale dag werd. Helaas eindigt het verhaal minder mooi. Anna Jarvis vond het vreselijk dat de nationale Moederdag zo commercieel was geworden, dat was niet haar insteek. Ze klaagde verschillende handelaars en branches aan, maar verloor de rechtszaken. In 1948 stierf ze ongehuwd en kinderloos.

De andere kant van het verhaal

Best een dubbel verhaal dus. Aan de ene kant heel mooi dat er een dag is waarbij we stilstaan bij wat onze moeders voor ons doen. Aan de andere kant is het erg commercieel geworden wat soms een pijnlijk effect kan hebben op verschillende groepen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die hun moeder hebben verloren, of die een minder goede band hebben met hun moeder en vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Voor deze groepen kan alle poespas om Moederdag best confronterend zijn.

Moederdag voor iedereen

Het is daarom juist op een dag als Moederdag ook goed om stil te staan bij deze groepen en ook hen vandaag in het zonnetje te zetten. Misschien heb je wel een tante die ongewenst kinderloos is, of een vriendin die haar moeder is verloren. Probeer aan deze mensen te denken en stuur júíst ook hen een leuk kaartje of een bosje bloemen.

Laten we er voor iedereen een positieve dag van maken, fijne Moederdag!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.