Header background

Mantelzorg

Karlijn Allewijn

09 november 2022

leestijd 2 minuten

Ben jij 24 uur op een dag aan het zorgen voor een familielid, partner of vriend? Dan verdien je het echt om even in het zonnetje te worden gezet! Misschien is het wel ineens op je pad gekomen en heb je je leven helemaal omgegooid om voor iemand te kunnen zorgen. Je kan er niet zomaar mee stoppen, maar misschien zijn er wel verschillende mogelijkheden in Nederland die jou kunnen ondersteunen!

Durf te vragen! 

De gemeente en Vereniging MantelzorgNL staan paraat om je af en toe een handje te helpen. Zo zijn er verschillende opties waar jij misschien wel iets aan hebt:

  • Mantelzorgconsulent, biedt voorlichtingen en advies.
  • Mantelzorgmakelaar, ondersteunt mantelzorgers bij uitzoekwerk en regeltaken.
  • Lotgenotencontact: zou je graag emotionele steun hebben van iemand die in hetzelfde schuitje zit als jij? Dan zou dit misschien kunnen helpen!
  • Meedenktraject, helpt jou om keuzes te maken, je hoeft het niet alleen te doen.
  • Vervangende zorg, Heb je behoefte aan een nacht doorslapen, vervangend vervoer of tijd voor jezelf? Of wil je op een ontspannen vakantie met degene voor wie je zorgt? Dan kan de vervangende zorg, ook wel Respijtzorg genoemd iets voor jou betekenen!

Jij hebt recht op deze hulp dus schroom niet en durf te vragen! Kijk voor meer informatie op de website van MantelzorgNL, hier kun je terecht voor veel verschillende vragen. Neem ook een kijkje op www.hulpvoormantelzorgers.nl. Hier kun je vinden hoe je een mantelzorgmakelaar kan bereiken, wat zij voor je kunnen doen en wat de vergoedingen vanuit de zorgverzekering zijn. 

Aandacht voor mantelzorg 

Mantelzorg is een fulltime beroep, wat zowel fysiek als emotioneel heftig kan zijn. Het is belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan al de mantelzorgers in Nederland. In het komende magazine van GZ-Stijl kan je lezen over een persoonlijk verhaal van een mantelzorger en zijn vrouw. Daarnaast zal er een stuk in staan over de mantelzorgmakelaar die hen begeleidt. Wil je dit graag lezen? Abonneer je op het magazine of meld je aan voor de nieuwsbrief  en ontvang de digitale editie van GZ-Stijl magazine in je mail!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.