Header background

Maak een praatje met je buren

Jolienne Custers

24 september 2022

leestijd 2 minuten

 

Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. In welke buurt woon jij? Ken jij je buren en hoe is dat contact? Ze zeggen niet voor niets; beter een goede buur dan een verre vriend!

Mensen om je heen waar je op kan bouwen, die even in kunnen springen wanneer het nodig is. Dat hebben we allemaal toch wel eens nodig? Hoe actief ben jij in het contact met je buren?

Ijs breken

Maak eens een praatje op straat. Sommige mensen vinden het lastig om contact te maken met onbekende mensen. Misschien kan jij de ander daar in helpen? Of misschien vind je het zelf wel ontzettend lastig om een praatje aan te knopen, want waar moet je het over hebben met iemand die je nog niet kent? Oefening baart kunst! En laat je verrassen door welke bijzondere dingen er op je pad kunnen komen als je eens buiten je comfort zone gaat.

Juist in deze tijd waarin we allemaal wat meer op onszelf zijn kan het heel prettig zijn om eens contact te leggen met iemand die je eigenlijk niet zo goed kent. Probeer het eens uit! Hier volgen wat tips om het makkelijker te maken.


Aanpak

  • Maak om te beginnen oogcontact, glimlach en kijk wat er gebeurt.
  • Houd voldoende afstand en ga niet te dicht in iemands persoonlijke ruimte staan.
  • Houd het luchtig. Zeg iets over wat jullie beide zien, horen of voelen. Denk bijvoorbeeld aan het weer, een uitzicht of een andere gedeelde situatie waarin jullie je bevinden.
  • Let op de reactie van de ander en kijk of je het gesprek even op gang kan houden.
  • Wanneer je het gesprek af wil ronden kun je benoemen dat het fijn was om elkaar eens gesproken te hebben. Misschien kun je iets benoemen waaruit blijkt dat je het leuk zou vinden om elkaar weer eens te spreken. Bijvoorbeeld: “ik zie of spreek je wel weer.”.

Oefen!

Hoe vaker je een praatje aanknoopt, hoe makkelijker het wordt. Mocht je het gezellig vinden, nodig je buren dan eens uit voor een kopje koffie of een borrel. Zo leer je elkaar wat beter kennen en is de stap naar meer contact met elkaar sneller gemaakt. Bedenk dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt! Een fijne burendag gewenst!

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Nieuwe vrienden maken, zo doe je dat!

Online training: wonen

Hoe je woont is een belangrijk deel van je leven. In dit artikel vindt je de online training: wonen. In deze training lees je waar je tijdens je zoektocht allemaal aan moet denken.

Kennis of vriend – wat is het verschil?