Header background

Dit doet je huisdier voor jou

Frieda Zieleman

22 november 2021

leestijd 2 minuten

 

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, dan weet je dat zo’n maatje heel veel vreugde en gezelligheid brengt. Maar wist je dat er nog veel meer positieve gevolgen zijn? Dit zegt de wetenschap erover.

 

Minder negatieve gevoelens

In 2020 heeft dr. Mayke Janssens van de faculteit Psychologie van de Open Universiteit onderzoek gedaan naar het effect van huisdieren op het welbevinden van hun eigenaren. Zij vroeg huisdiereigenaren om vijf dagen lang op willekeurige momenten een paar meerkeuzevragen te beantwoorden. Hieruit bleek dat alleen al de aanwezigheid van hun huisdier ervoor zorgde dat de eigenaar minder negatieve emoties ervoer. En als de baasjes actief met hun dier bezig waren – wandelen, knuffelen of spelen – rapporteerden ze meer positieve gevoelens. Dit patroon lijkt erg op de emotionele effecten van sociale interactie tussen mensen.

 

Een echte vriend

Andere onderzoeken tonen aan dat baasjes hun dier als een vriend zien. Een dier oordeelt niet, is er altijd voor je en helpt tegen eenzaamheid. Als je door een moeilijke periode gaat, biedt een dier houvast en steun. Zorgen voor een dier geeft bovendien een gevoel van eigenwaarde. Hondenbaasjes komen tijdens het uitlaten bovendien sneller in contact met andere mensen. 

 

Goed voor je fysieke gezondheid

Uit diverse onderzoeken blijkt verder dat huisdieren ook een gunstig effect hebben op de fysieke gezondheid van hun baas. Het hebben van een huisdier verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Bij stressvolle gebeurtenissen blijft de bloeddruk lager dan bij mensen die geen huisdier hebben. Voor mensen met een hond komt daar nog bij dat ze meer in beweging zijn en vaker buiten komen.

 

Opgroeien met een huisdier

Opgroeien met een huisdier kan kinderen helpen bij hun emotionele en cognitieve ontwikkeling. Veel kinderen hebben er baat bij dat ze hun gevoelens en zorgen kwijt kunnen bij hun huisdier. Het dier luistert altijd en vindt niks raar of stom. Kinderen ontwikkelen bovendien meer zelfvertrouwen en eigenwaarde als ze mogen helpen bij de verzorging van het dier.

 

Allemaal een huisdier?

Ondanks alle positieve gevolgen, is het nemen van een huisdier iets waar je goed over moet nadenken. Heb je voldoende tijd, geld en energie om voor het dier te zorgen? Niet alleen nu, maar ook de komende jaren? En vind je het niet vervelend om gebonden te zijn aan huis? Een huisdier moet passen in je leven. Maar als dat zo is, maakt zo’n maatje je leven zeker mooier!

Bron

Licgou
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.