Header background

Aan de slag! Video: Erik Scherder over het effect van een compliment

Katinka Schippers

01 maart 2024

leestijd 4 minuten

Foto: Tara Winstead, Pexels

In de rubriek Aan de slag! delen we oefeningen, work-outs en breinprikkelende trainingen waar jij meteen mee aan de slag kunt gaan. Want het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het even wat minder gaat, is wel zo lekker toch?  

Ken je dat gevoel als je een compliment krijgt? De zon gaat schijnen, je krijgt misschien rode wangen of een kriebel in je buik. Een compliment geven is minstens zo leuk. Zeker als je weet wat het effect is. In deze video van de Hersenstichting legt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit wat het effect van een compliment is op je brein. 

Klik op de witte play-button hieronder om de video te bekijken.

 

Nationale Complimentendag

Sinds 2003 is het ieder jaar op 1 maart Nationale Complimentendag. Het doel van de dag is om mensen bewust te maken van het effect van een oprecht compliment. Een gratis cadeau waarmee je iemands leven verrijkt. Volgens de bedenkers van deze dag wordt er in onze samenleving te veel gefocust op wat er fout gaat. En wordt er nauwelijks een compliment gegeven als er iets goed gaat. Terwijl erkenning en waardering om wie je bent een van onze belangrijkste emotionele behoeftes is.

Strooien

Dus ga ervoor en strooi maar rond met die (gemeende) complimenten! En beperk je vooral niet alleen tot Nationale Complimentendag. Je kan er een groot verschil mee maken in iemands dag.  

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: waarom goede vrienden je gezond houden

Wist je dat jouw vriendschappen invloed hebben op hoe je je voelt? Wanneer je vrienden hebt bij wie je je fijn voelt en met wie je alles kunt bespreken, helpt dit bij een goede gezondheid. Maar hoe werkt dit precies?

Podcast: Yuna van den Adel over verbinden met jezelf en anderen

Yuna van den Adel is GZ psycholoog bij Viviq en heeft een eigen praktijk voor persoonlijke groei en transformatie. In de podcast deelt ze haar inzichten met betrekking op verbinding met jezelf en met anderen, zonder jezelf te verliezen.