Header background

De meest bijzondere sessies van psychologen

Esmee Valk

14 juli 2023

leestijd 3 minuten

Deze sessie blijft me altijd bij

Als behandelaar maak je soms bijzondere dingen mee. In dit artikel hebben we verschillende indrukwekkende verhalen verzameld van psychologen en psychiaters in de GGZ. 

Ontploffen

Caroline is GZ-psycholoog en had ooit een online sessie met een vrouw die aangaf erg jaloers te zijn op haar partner. Ze ontplofte regelmatig, zo ook tijdens de sessies. Toen Caroline haar vertelde dat het beter was om door te stromen naar specialistische zorg, werd de vrouw zo boos dat ze bij haar laptop wegliep. Gelukkig kwam ze weer terug. Maar zodra Caroline het nieuws opnieuw probeerde te vertellen, klapte ze resoluut de laptop dicht en verbrak daarmee de verbinding. Ook telefonisch kon Caroline haar niet meer bereiken. Zo heeft online behandeling ook voordelen als je je behandelaar zat bent…

Spiegelen

Chantal is SPV’er (Sociaal-Psychiatrisch Verpleegkundige) en begeleidt groepssessies voor mensen met heftige persoonlijkheidsstoornissen. In haar groep zat een excentrieke dame met forse borderline. Chantal kende haar al een tijdje vanuit het individuele deel van de therapie en vond dat ze een goede klik hadden. De eerste keer dat de vrouw deelnam aan een groepssessie, kwam ze chagrijnig en mopperend binnen. Nadat de sessie was begonnen, begon ze te tieren tegen Chantal: “Ja, jij hebt makkelijk praten! Jij hebt zeker nog nooit wat meegemaakt in je leven!” Ook de andere aanwezigen kregen het zwaar te verduren. Nadat Chantal benoemde dat ze gewoon anderen tegen de schenen aan het schoppen was om haar boosheid kwijt te kunnen en een reactie uit te lokken, begon de vrouw hard te lachen. Lachend zei ze: “Oh, je hebt helemaal gelijk, dat is wat ik aan het doen ben.” Volgens Chantal zijn dat de mooie momenten: als je een spiegel kunt zijn voor de ander en hem of haar zo iets leert.

Jij hebt makkelijk praten

Een valse vriend

Lotte is GZ-psycholoog en geeft veel groepssessies. Een tijd geleden stimuleerde ze mensen tijdens groepstherapie om een brief te schrijven aan hun eigen ‘straffer’, de kritische kant in zichzelf. Daar kwamen heel mooie dingen uit naar voren. Een jongen uit de groep had veel moeilijke dingen meegemaakt. In de groep was hij tot nog toe erg sceptisch en in het begin zelfs bozig. Hij vond het flauwekul en vroeg of Lotte ook nog kaarsjes aan ging steken. Maar naarmate de tijd verstreek, veranderde hij. In zijn brief vertelde hij dat hij de straffer altijd betitelde als vriend, iemand die hem hielp om te knokken in het leven. Maar dat hij nu besefte dat die vriend geen vriend was, want de straffer zet iedereen op afstand. Dat wilde hij niet meer. Lotte: “Geweldig om te zien hoe iemand zo omdraait en zich kwetsbaar durft op te stellen. Dat zijn de mooie dingen in mijn vak!” 

Ga je ook nog kaarsjes aansteken?

Zachte heelmeesters…

Als psychiater en huisarts maakt Pieter regelmatig bijzondere dingen mee. Tijdens een traumabehandeling hielp hij een autistische man die een roofoverval meemaakte op de fiets onderweg van werk naar huis. Na een jaar behandeling bij een psycholoog was er nog steeds veel angst. Vervolgens kwam deze meneer in behandeling bij Pieter. Hij bleek al bijna veertig sessies achter de rug te hebben. Tijdens een EMDR-sessie vroeg Pieter: “Wat komt er in je op?” En de man antwoordde: “Eikel!” Pieter begreep dat antwoord niet en vroeg waarom de man hem eikel noemde. “Ja, omdat jij door blijft gaan!” Daarmee ontdekte Pieter dat de vorige behandelaar meeging in de vermijding van dit pijnlijke trauma. Pieter is van mening dat je door de pijn heen moet om die te kunnen verwerken. Immers, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Naderhand was de man ontzettend blij dat Pieter hem van zijn klachten had afgeholpen. Een jaar na de behandeling wilde hij linken op LinkedIn, want hij wilde Pieter nooit meer vergeten.  

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden
Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Lees- minuten

Motivatie als sleutel tot gedragsverandering

Luister50 minuten

Mijn verhaal: Marjo over eigenwaarde opbouwen na huiselijk geweld

Op het moment dat Marjo's man verbaal of fysiek agressief is, gaat zij ervan uit dat het haar schuld is. En dat het vanzelf wel overgaat. Inmiddels heeft ze veiligheid gevonden en leert ze op te komen voor wie ze is.

Lees10 minuten

Mijn verhaal: Josan heeft ADHD: 'De diagnose heeft mijn leven ook verrijkt'

Josan Jongbloed kreeg op haar 39ste de diagnose ADHD. ‘Het beeld dat iemand met ADHD niet mee kan komen in deze maatschappij, klopt niet. Sinds ik weet hoe mijn hersenen werken, heeft het mijn leven verrijkt.’